Van Dale: treitervlogger Woord van het Jaar

Pokémonterreur eindigde op de tweede plaats, gevolgd door trumpisme op de derde plek.

Foto: ANP.

Het Woord van het Jaar 2016 is volgens Van Dale treitervlogger. Op plaats twee eindigde Pokémonterreur, op drie staat trumpisme. Dat maakte hoofdredacteur Ton van den Boon dinsdag bekend.

Het woord kreeg iets meer dan een derde (35 procent) van de honderdduizend stemmen. Van den Boon over de definitie van het woord:

“[Een treitervlogger is] iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt”.

Het woord werd dit jaar regelmatig gebruikt door de media, naar aanleiding van alle aandacht rondom de Zaanse vlogger Ismail Ilgün en zijn zogenoemde hoodvlogs.

Lees ook ‘Ik heb niets tegen de politie’, een interview met Ismail Ilgün

Pokémonterreur verwijst naar de publieke overlast die de spelers van het populaire smartphone-spel zouden veroorzaken. Trumpisme staat voor het “geheel van politieke opvattingen van mediamagnaat Donald Trump, gekenmerkt door een aversie tegen het politieke en bestuurlijke establishment”.

NRC gebruikte trumpisme om een politieke stroming te omschrijven die in “opstand is gekomen tegen de serieuze politiek“.

In Vlaanderen is met 43 procent van de stemmen samsonseks verkozen tot Woord van het Jaar. Daarmee wordt bedoeld: “Seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken (genoemd naar het kinderprogramma Samson en Gert)”.

    • Charisma Pical