Van Dale: treitervlogger is het woord van het jaar

Treitervlogger' is volgens Van Dale het Woord van het Jaar 2016 . Op plaats twee eindigde ‘Pokémonterreur’, op drie kwam het woord ‘trumpisme’. Dat maakte hoofdredacteur Ton van den Boon dinsdag bekend.

Het woord kreeg iets meer dan een derde (35 procent) van honderdduizend stemmen op tien genomineerde woorden. Van den Boon gaf als definitie van het woord van het woord treitervlogger: „Iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt”. Het woord werd dit jaar regelmatig gebruikt door de media, naar aanleiding van alle aandacht rondom de Zaanse vlogger Ismail Ilgün.

Pokémonterreur verwijst naar de publieke overlast die de spelers van het populaire smartphone-spel zouden veroorzaken. Trumpisme staat voor het „geheel van politieke opvattingen van mediamagnaat Donald Trump, gekenmerkt door een aversie tegen het politieke en bestuurlijke establishment”.

In Vlaanderen is met 43 procent van de stemmen ‘samsonseks’ verkozen tot Woord van het Jaar. Daarmee wordt bedoeld: seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken. Het woord verwijst naar het kinderprogramma Samson en Gert. (NRC)