Tweede Kamer stemt in met ‘hackwet’

Wel wil het parlement meer controle op de inbrekende politie, zo bleek dinsdag bij de stemmingen in de Tweede Kamer.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Opsporingsdiensten krijgen de bevoegdheid om apparaten van verdachten te hacken, als het aan de Tweede Kamer ligt. Een ruime Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) dat dit mogelijk maakt.

De politie mag dan bij verdachten van ernstige criminaliteit alle apparaten hacken: computers en smartphones, maar bijvoorbeeld ook een beveiligingscamera, navigatiesysteem of slim horloge.

Onder meer de VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP stemden er voor. De partijen die ermee instemden, hebben in de Eerste Kamer een nipte meerderheid van één zetel.

De politie mag bij het inbreken gebruik maken van programmeerfouten en zwakheden in de software. Soms zijn die ‘lekken’ nog onbekend bij de leverancier van deze computerprogramma’s of apps. De Tweede Kamer eist dat het OM die onbekende lekken in principe direct zal melden bij de fabrikant. Als justitie daarmee wil wachten – bijvoorbeeld omdat de software is geschreven door een criminele organisatie – is toestemming nodig van een onderzoeksrechter. Daarmee scherpt de Tweede Kamer de controle aan. In het kabinetsvoorstel mocht het OM zelf bepalen wanneer het leveranciers op de hoogte zou brengen van zwakheden in hun software.

Lees ook: Justitie wil nu ‘terughacken’

‘Lokpubers’ voor bestrijden kindermisbruik

Het wetsvoorstel regelt ook dat opsporingsdiensten ‘lokpubers’ mogen gebruiken om kindermisbruik via internet op te sporen. Dat zijn rechercheurs die zich voordoen als minderjarigen. De Tweede Kamer voegde daar op initiatief van de VVD en het CDA een bevoegdheid aan toe: zo’n ‘lokpuber’ hoeft niet echt een mens te zijn, maar mag ook een virtuele creatie zijn. Drie jaar geleden kreeg het virtuele lokmeisje Sweetie wereldwijd bekendheid. Hulporganisatie Terre des Hommes gebruikte deze virtuele lokpuber om duizenden mannen op chatrooms op te sporen.

    • Christiaan Pelgrim