‘Schutter Zürich had geen radicaal-islamitische achtergrond’

Het zou gaan om een 24-jarige Zwitser. Zijn beweegredenen voor de schietpartij zijn nog onbekend.

De ingang van het islamitische centrum waar op maandag een schietpartij plaatsvond.
De ingang van het islamitische centrum waar op maandag een schietpartij plaatsvond. REUTERS/Arnd Wiegmann

De man die op maandagavond het vuur opende op aanwezigen in een moskee in Zürich was een 24-jarige Zwitser. Dat maakte de Zwitserse politie dinsdag bekend tijdens een persconferentie. De politie gaat ervan uit dat de schutter zelfmoord heeft gepleegd. Hij zou bovendien verantwoordelijk zijn voor een moord die op zondag gepleegd werd.

Het lichaam van de schutter werd dinsdagochtend geïdentificeerd. De politie weet niet waarom hij de schietpartij heeft uitgevoerd, maar vermoedt geen connectie met de terreurgroep Islamitische Staat (IS) of andere radicaal-islamitische groepen.

Moskee

De getroffen moskee wordt voornamelijk door Somalische moslims bezocht. Drie mensen raakten gewond. De politie trof iets later die avond in de buurt van de moskee bij de Gessner-brug het lichaam van de schutter aan. De aanval wordt door de Zwitserse politie niet als terreuraanslag gezien.

De drie slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.