Recensie

Satire op hippe techneuten

De overbezorgde Ned doet er al zijn hele leven alles aan om zijn dochter Stephanie te beschermen tegen foute mannen. Maar laat Stephanie nou net een relatie hebben aangeknoopt met Laird, die het liefst rondloopt met ontbloot bovenlijf en alles zegt en doet wat in hem opkomt, meestal doorspekt met schuttingwoorden en seksuele toespelingen. En nou heeft Laird zijn kersverse schoonfamilie ook nog eens uitgenodigd om Kerst te vieren in zijn enorme huis annex kantoor in Silicon Valley.

De narcistische Laird, wiens lijf vol zit met tatoeages, is de steenrijke directeur van een gamesbedrijf. Hij is zo dolgelukkig met zijn aanstaande schoonfamilie dat hij de kerstkaart die zij stuurden, een olijke familiefoto, meteen levensgroot op zijn rug tatoeëerde. Per abuis inclusief de ‘happy holidays’-tekst, maar dat deert hem niet.

De trailer van Why Him? De tekst gaat verder onder de video.

Zijn modernistische huis is voorzien van de nieuwste technologische snufjes, daarvan levert de Japanse wc met onleesbaar bedieningspaneel de meeste lol op. In elk vertrek hangt moderne kunst en staan in het oog springende objecten opgesteld, van pop-art tot Damien Hirst-achtige werken als een eland die in zijn eigen urine tentoongesteld wordt. Een deel van die kunst is gemaakt door James Franco, de acteur-alleskunner die van Laird een onvergetelijk personage maakt. Maar hij kan natuurlijk niet zonder perfecte aangever. Bryan Cranston is zeer op dreef als schoonvader die iets te fanatiek de competitie aangaat met Laird om de gunst van dochter Stephanie. En dan flirt Laird ook nog eens schaamteloos met Neds vrouw, die helemaal opbloeit door zoveel aandacht.

Why Him? biedt satire op de trendy smaak van hippe techneuten, van moleculair koken tot een obsessie met nutteloze gadgets. Maar het zijn vooral de uitzinnige momenten, vol absurdisme en slapstick, die doel treffen. Daarnaast doet Why Him? ook nog eens wat een goede kerstfilm betaamt: het biedt weldadig sentiment, prettige nestwarmte en een goed gevoel. Happy Holidays!

    • André Waardenburg