PvdA-Kamerlid Jan Vos verlaat na verkiezingen de politiek

Vos maakt zijn besluit bekend in de aanloop naar de presentatie van de kandidatenlijst van de PvdA, komende donderdag.

Jan Vos aan het woord tijdens een debat over de aardgaswinning in Groningen.
Jan Vos aan het woord tijdens een debat over de aardgaswinning in Groningen. Foto ANP / Jerry Lampen

PvdA-Kamerlid Jan Vos keert na de komende verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Dat maakte Vos dinsdag bekend op Facebook. Komende donderdag presenteert de PvdA haar kandidatenlijst.

Vos, die voor de sociaal-democraten de afgelopen jaren de portefeuille klimaat, energie en milieu deed, schrijft in zijn verklaring op Facebook dat Nederland de afgelopen jaren “de omschakeling” heeft gemaakt “van een land dat afhankelijk is van fossiele klimaatvervuilende energie naar schone energie”. Dat is volgens Vos “vooral te danken aan Diederik Samsom, die een rol heeft vervuld die niet overschat kan worden.” Vos zelf kreeg in de media vooral bekendheid dankzij de debatten over de aardgaswinning in Groningen, waarin hij het minister Kamp regelmatig lastig wist te maken.

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De afgelopen jaren mocht ik genieten van het privilege om lid te zijn van de TK. Na de verkiezingen neem ik afscheid van de politiek. Dank!

PvdA-fractie hoort volgorde kandidatenlijst

Vos was een van weinige PvdA-Kamerleden die in de lijsttrekkerscampagne openlijk zijn steun uitsprak voor Diederik Samsom. Samsom verloor die strijd uiteindelijk van vicepremier Lodewijk Asscher. De Kamerleden van de PvdA kregen deze dinsdagochtend te horen hoe de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen eruit ziet. Vos vertelde de afgelopen weken aan journalisten al dat hij niet in de top-25 van de lijst terecht was gekomen.

Vos, die voor zijn periode als Kamerlid werkzaam was in het bedrijfsleven, schrijft dat hij “vanzelfsprekend” lid blijft van de PvdA en dat hij zich de komende maanden tijdens de campagne voor de partij zal inzetten “voor een fantastisch verkiezingsresultaat”.

Later op dinsdag maakte ook Kamerlid Yasemin Cegerek via Twitter bekend na 15 maart niet terug te keren in de Tweede Kamer:

Twitter avatar yasemincegerek Yasemin Cegerek Ik heb mooie jaren in Den Haag gehad als Tweede Kamerlid. Het was en is eervol werk. Na 15 maart ga ik niet door. Op naar nieuwe uitdaging!