Panama verleent gratie aan opgepakte Nederlandse journalist Okke Ornstein

De in Panama gearresteerde Nederlandse journalist Okke Ornstein komt hoogstwaarschijnlijk vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maakte dinsdag bekend dat hij gratie krijgt van president Juan Carlos Varela Rodríguez. Ornstein werd in november in Panama gearresteerd wegens een uitstaande gevangenisstraf voor vermeende smaad en laster.

Als door de betrokkenen geen bezwaar wordt gemaakt tegen president Varela’s gratieverlening, wordt Ornstein vrijdag al vrijgelaten, zo meldt het ministerie.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ijverde de afgelopen weken voor Ornsteins vrijlating. De journalistenvakbond zegt in een eerste reactie „erg blij te zijn met dit nieuws en dankt alle inspanningen van de advocaat van Ornstein, het ministerie van Buitenlandse Zaken en alle media-aandacht voor de zaak”.

Freelance journalist Ornstein publiceerde in het blad Bananama Republic een reeks artikelen over de volgens hem twijfelachtige activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Friesner klaagde de Nederlander aan wegens smaad en laster, waarvoor Ornstein in 2012 twintig maanden cel kreeg. Hoewel de journalist na de uitspraak meermaals in Panama vertoefde, werd hij nooit gearresteerd, totdat de autoriteiten hem halverwege november alsnog inrekenden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zegt in een reactie blij te zijn met het besluit van president Varela. „Het is fantastisch als hij kerst kan vieren met zijn familie.”