Panama verleent gratie aan Nederlandse journalist Ornstein

De Nederlandse journalist Okke Ornstein krijgt gratie van de Panamese president Juan Carlos Varela Rodríguez.

De Nederlandse journalist Okke Ornstein. Foto: Twitter-account Okke Ornstein.

De in Panama gearresteerde Nederlandse journalist Okke Ornstein komt hoogstwaarschijnlijk vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat hij gratie krijgt van president Juan Carlos Varela Rodríguez. Ornstein werd in november in Panama gearresteerd wegens smaad en laster.

Als door de betrokkenen geen bezwaar wordt gemaakt tegen president Varela’s gratieverlening, wordt Ornstein vrijdag al vrijgelaten, meldt het ministerie.

Journalistenvakbond: erg blij met nieuws

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt in een eerste reactie “erg blij te zijn met dit nieuws en dankt alle inspanningen van de advocaat van Ornstein, het ministerie van Buitenlandse Zaken en alle media-aandacht voor de zaak”.

Twitter avatar oornstein Okke Ornstein WE DID IT: Okke to be freed this week on a presidential pardon. Okke Ornstein #2 Twitter topic in the NL. More later…

Smaad en laster

Freelance journalist Ornstein publiceerde in het blad Bananama Republic een reeks artikelen over de volgens hem twijfelachtige activiteiten van Canadees zakenman Monte Friesner in Panama. Friesner klaagde de Nederlander aan wegens smaad en laster, waarvoor Ornstein in 2012 twintig maanden cel kreeg. Hoewel de journalist na de uitspraak meermaals in Panama vertoefde, is hij nooit gearresteerd - tot de autoriteiten hem halverwege november alsnog inrekenden.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zegt in een reactie blij te zijn met het besluit van president Varela. Koenders:

    • Guus Ritzen