Obama verbiedt zeeboringen voor kust Alaska

Het is de laatste poging van Obama de boorplannen van de nieuwe president Trump te dwarsbomen en zo grote milieu- en klimaatschade te voorkomen.

IJsberen aan de kust van het Amerikaanse deel van de Beaufortzee. Foto Reuters

De Amerikaanse president Obama heeft per presidentieel besluit nieuwe gas- en olieboringen in twee gebieden voor de kust van Alaska permanent verboden. Het is een laatste poging van Obama tijdens zijn termijn de boorplannen van de nieuwe president Trump te dwarsbomen en zo grote milieu- en klimaatschade te voorkomen.

Dat maakte de Amerikaanse president bekend in een gezamenlijke verklaring met de Canadese premier Justin Trudeau. Het gaat om de Amerikaanse delen van de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee in het Arctische gebied. Daar ligt volgens schattingen een kwart van de olie- en gasreserves van het poolgebied. Trump wil de grondstoffen aanboren om de VS onafhankelijk te maken van olie en gas uit andere landen, maar klimaatexperts vrezen voor grote schade aan het ecosysteem. Zo is in hun ogen de kans op een olielek groot vanwege de onherbergzaamheid van het gebied.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Today, we join the US in announcing measures to ensure a strong, sustainable & viable Arctic economy and ecosystem: https://t.co/TC7Y5PRIBq

Volgens experts wordt het voor Trump lastig om het besluit van Obama terug te draaien. De huidige president zou van een wet uit de jaren vijftig gebruik gemaakt hebben waardoor Trump het besluit in de rechtszaal zou moeten aanvechten om het verbod ongedaan te maken.

Ook Canada heeft alle Arctische gebieden die binnen de landsgrenzen vallen voortaan verboden gebied verklaard voor boringen. Wel wordt het Canadese verbod elke vijf jaar opnieuw bekeken. In de gezamenlijke verklaring schrijven Obama en Trudeau dat het “ondanks de hoge veiligheidseisen die beide landen hebben ingevoerd, de kans op een olielek in deze regio te groot is en onze mogelijkheden de schade op te ruimen te beperkt”.

Tekst loopt door onder kaartje:

Trump minacht milieu

Trumps plannen om de Amerikaanse economie een boost te geven en het land onafhankelijk te maken van buitenlandse machten gaan zonder terughoudendheid ten koste van de natuur, het milieu en het tegengaan van klimaatverandering. In een tweet noemde hij klimaatverandering al eens “een verzinsel van de Chinezen”. Ook in zijn beleid laat Trump minachting zien voor het milieu. Zo heeft hij Rick Perry benoemt als minister van Energie. Perry, voormalig gouverneur van het olierijke Texas, heeft goede banden met de fossiele brandstofindustrie en wilde het ministerie waarvan hij nu de baas wordt opheffen.

Lees ook: Er is toch enig verband tussen mens en klimaat, denkt Trump

Aan het hoofd van de Amerikaanse milieuwaakhond EPA heeft Trump Scott Pruitt, de huidige openbaar aanklager van de staat Oklahoma, aangesteld. Pruit geldt als een notoire ontkenner van klimaatverandering en als iemand die nauwe banden heeft met olie- en gasproducenten. Hij is een van de drijvende krachten achter de zaak die 28 staten hebben aangespannen tegen het Clean Power Plan van Obama.

Obama geldt als een van de grondleggers van het klimaatakkoord dat werd gesloten in Parijs. Hij had al aangekondigd te zullen proberen zoveel mogelijk van de natuur in de VS te beschermen tegen de plannen van Trump.

    • Sam de Voogt