North Carolina

Aantredend gouverneur wil omstreden ‘wc-wet’ intrekken

De Amerikaanse staat North Carolina trekt de omstreden ‘wc-wet’ in die verdere bescherming van LHBT’ers tegen discriminatie verbood, en transgenders dwong naar de wc te gaan die paste bij het geslacht op hun geboorteakte. Dat kondigde de in januari aantredende, Democratische gouverneur Roy Cooper aan. Het Republikeinse Congres in de staat heeft toegezegd akkoord te gaan, zei Cooper. De wetsaanname in maart dit jaar veroorzaakte een golf van verontwaardiging en leidde tot een boycot tegen North Carolina van sportteams, bedrijven en artiesten. Het ministerie van Justitie klaagde de staat aan. De Republikeinen in de staat verdedigden de wet uit oogpunt van privacy- en veiligheid. Drijvende kracht achter de wet was de Republikeinse gouverneur Pat McCrory, die verkiezingen verloor van Cooper. (BBC)

    • Maartje Somers