Recensie

Negentig jaar alleen, wat nu?

Een tijdlang is Passengers best te genieten. De vormgeving is mooi en het scenario prikkelt. De film speelt alleen wel erg leentjebuur bij andere sciencefictionfilms.

Chris Pratt en Jennifer Lawrence in Passengers.

Tussen de 5.000 passagiers die per ruimteschip onderweg zijn naar de kolonie Homestead II, bevinden zich Jim (Chris Pratt) en Aurora (Jennifer Lawrence). Het is een reis van 120 jaar, dus ligt iedereen in speciale cabines die ervoor zorgen dat ze in een diepe kunstmatige slaap verkeren. Als het schip getroffen wordt door een meteorietenregen zijn er technologische haperingen.

Een daarvan zorgt ervoor dat Jim vroegtijdig ontwaakt. Hij ontdekt dat hij de enige is die wakker is geworden en dat de reis nog negentig jaar duurt. Wat te doen? Zijn enige communicatie is met boordcomputers en de robot die een bar bestiert die als twee druppels water lijkt op de barman uit The Shining. Een jaar lang houdt Jim het vol maar dan wordt de eenzaamheid hem te veel en saboteert hij de slaapcabine van Aurora, op wie hij een beetje verliefd is geworden. Samen proberen ze een oplossing te bedenken om henzelf en het beschadigde schip te redden.

De trailer van Passengers. De tekst gaat verder onder de video.

Een tijdlang is Passengers best te genieten. De vormgeving is mooi, de sterren doen hun best en het scenario prikkelt een beetje: wat zou jij doen in die situatie? Maar dan steken er stemmetjes de kop op. Want wat is Passengers derivatief, de sf-liefhebber herkent moeiteloos Alien, Gravity, Silent Running en nog wat genreklassiekers.

Lees ook het interview met Jennifer Lawrence: Na The Hunger Games is dit het eerste project waarvan het succes op mijn schouders rust

Ook valt op dat Lawrence wel heel vaak in sexy zwemkleding en met strakke hemdjes in beeld verschijnt. Ondertussen mag Jim allerlei rotklussen opknappen, maar hij is dan ook ingenieur, een van die toevalligheden die alleen in Hollywoodscripts voorkomen. Om de beschuldiging van seksisme voor te zijn, is er een finale waarin Lawrence haar mannetje staat. In een andere scène zet ze vraagtekens bij de commerciële motieven van het bedrijf achter de ruimtereis, een interessant lijntje dat verder niet meer wordt uitgewerkt als de actie zich aandient.

    • André Waardenburg