‘Moord poging banden Rusland en Turkije te schaden’

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Rusland bedankte Turkije voor de snelle reactie na de moord op de ambassadeur.

Minister Lavrov (rechts, Rusland) en Cavusoglu (links, Turkije) leggen in Moskou bloemen bij een foto van de Russische ambassadeur in Turkije.
Minister Lavrov (rechts, Rusland) en Cavusoglu (links, Turkije) leggen in Moskou bloemen bij een foto van de Russische ambassadeur in Turkije. Foto Maxim Shemetov / AFP

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu is de moord op de Russische ambassadeur in Ankara een poging om Turkije en Rusland uit elkaar te drijven. Dat zei hij bij een persconferentie in Moskou. Cavusoglu is in Moskou voor een ontmoeting met Rusland en Iran over de situatie in Syrië. Voorafgaand aan dat overleg komen minister Cavusoglu en zijn Russische ambtsgenoot Lavrov al samen, naar aanleiding van de schietpartij waar ambassadeur Karlov het slachtoffer van werd.

Lavrov bedankte Turkije voor de snelle reactie na de moord. Volgens hem toont de moord aan dat overleg tussen Turkije en Rusland over Syrië nu nog noodzakelijker is. Ook moet er geen enkele concessie worden gedaan aan “terroristen” in Syrië. Rusland beschouwt de rebellen die strijden tegen Assad als terroristen.

Rusland en Turkije staan bij het conflict in Syrië politiek gezien tegenover elkaar. De Russen steunen Assad, Turkije sommige rebellengroeperingen. De relaties tussen beide landen verslechterden toen Turkije vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens neerschoot. Turkije bood daar dit jaar excuses voor aan, waardoor de banden weer wat beter werden.

Een groep Russische geheim agenten en diplomaten is inmiddels in Ankara aangekomen. Turkije en Rusland hebben gezegd het onderzoek naar de moord samen uit te voeren. De straat waar de Russische ambassade van Ankara aan ligt, wordt vernoemd naar de doodgeschoten ambassadeur.

Ambassades

In de nacht van maandag op dinsdag pakte de politie van Ankara een man op voor de ambassade van de Verenigde Staten. De man haalde een jachtgeweer uit zijn jas tevoorschijn en schoot daarmee acht keer in de lucht. Het beveiligingspersoneel van de ambassade kon de man daarna overmeesteren. Het incident leverde geen gewonden op.

Als reactie op die gebeurtenis besloten de VS hun ambassade en hun consulaten in Istanbul en de zuidelijke stad Adana op dinsdag gesloten te houden. De ambassade van de VS zit tegenover de galerie waar de Russische ambassadeur werd doodgeschoten.

Iran besloot zijn consulaten in Istanbul, Trabzon en Erzurum dinsdag niet te openen. Iran en Rusland zijn de grootste bondgenoten van het regime van Assad in Syrië. De schutter verklaarde zijn moord op de Russische ambassadeurs als wraakactie voor wat er in Aleppo gebeurt. Wellicht is Iran bang dat het diplomatieke personeel net als dat van Rusland gevaar loopt.

Woordvoerder Dimitri Peskov van het Kremlin zegt niet op de hoogte te zijn van eventuele plannen om de Russische ambassade tijdelijk te sluiten. President Poetin heeft volgens hem opdracht gegeven aan de inlichtingendiensten om extra veiligheidsmaatregelen te inventariseren voor Russische ambassades in het buitenland.