Recensie

Meesterpianisten

Kissin is intelligent klanktovenaar

Klassiek

Evgeny Kissin. Gehoord: 18/12 Concertgebouw A’dam.

45 is hij nu, pianist en ex-wonderkind Evgeny Kissin. Nog steeds jongensachtig oogt hij: introvert, iets stram in zijn bewegingen en volkomen toegewijd aan de muziek. Het programma mocht met Mozart, Brahms, Beethoven en Albeniz nog zo caleidoscopisch zijn, Kissin stond zich tussendoor niet meer adem toe dan nodig.

In meer opzichten leek Kissins recital zondagavond zo wel wat op een muzikale eredienst. De verduisterde Grote Zaal was vol tot en met de extra bijgeplaatste stoelen, de concentratie groot. Mozarts Sonate KV330 klonk streng en helder, met een spannende timing in het Andante en een stevig Allegretto.

In niets was dit een kwetsbare, eruptieve of vol-‘Russische’ Mozart. Maar Kissin beschikt wel over een grote, haast symfonische klank, die zelfs op het balkon overweldigend fors doorkomt.

Een broos pianissisimo kwam in Kissins Mozart niet langs, en ook niet in Beethovens Sonate nr. 23 (‘Appassionata’). Die speelde Kissin met een haast spirituele, compromisloze inleving en grote contrasten tussen de emotionele uitbarstingen en introverte passages.

Spanningsbogen werden architecturaal uitgewerkt, maar ook hier maakte de klank zelf de grootste indruk: in één frase kan Kissin zijn timbre ombuigen van kraakhelder naar gevoileerd fluwelig– een betoverende ervaring.

In Albeniz’ Suite Espanola en de als toegift gespeelde Spaanse dans (nr. 5) van Granados heersten precisie, ernst en vernuft. Een aards, sensueel genot in het uitrollen van melodieën ontbrak. Maar wie denkt er überhaupt aan sensualiteit bij zulk beheerst en intelligent pianistisch meesterschap?

    • Mischa Spel