Lagarde schuldig, maar houdt vertrouwen van IMF

Frankrijk

Een speciaal hof voor politici acht de ex-minister nalatig in zaak-Tapie.

IMF-directeur Christine Lagarde is schuldig bevonden aan nalatigheid bij de toekenning van een schikking met zakenman Bernard Tapie. Maar een speciale Franse rechtbank voor politici heeft haar maandag geen straf opgelegd. Lagarde riskeerde een jaar cel, 15.000 euro boete en een strafblad. Het dagelijks bestuur van het IMF ziet in het vonnis geen reden het vertrouwen in haar op te zeggen en prijst haar „voortreffelijke leiderschap”.

Volgens het hof had Lagarde als minister van Economie en Financiën onder president Nicolas Sarkozy in 2008 moeten ingrijpen toen een onder haar gezag ingestelde commissie 404 miljoen euro aan Tapie toekende als compensatie voor de in zijn ogen frauduleus verlopen verkoop van sportmerk Adidas.

Tapie had de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais opdracht gegeven te verkopen nadat hij in 1992 tot minister was benoemd. Hij kreeg de door hem vooraf genoemde bodemprijs, maar wist niet dat een dochter van de bank een deel van de aandelen had gekocht en die twee jaar later met forse winst zou doorverkopen.

Nadat Tapie zich in de campagnes van 2007 uitsprak voor Sarkozy, besloot die bij zijn aantreden meteen een arbitragecommissie in te stellen. Maar een van de leden van die commissie, een oud-rechter, bleek later nauwe financiële banden met Tapie en zijn advocaat te onderhouden.

Dat was reden voor Sarkozy’s opvolger Hollande om de rechter te vragen de zaak opnieuw te bekijken. Die oordeelde eind 2015 dat Tapie moest terugbetalen. In een aparte zaak zijn Tapie en onder andere de oud-directeur van Lagardes kabinet, Stéphane Richard (nu topman van telecombedrijf Orange) aangeklaagd voor ‘oplichting in georganiseerd verband’.

Lagardes rol is beperkt. De aanklager vond vorige week na twee dagen proces dat ze een „politieke fout” heeft begaan maar geen strafbare feiten heeft gepleegd. Hij vroeg om ontslag van verdere rechtsvervolging.

Daar waren de leden van het zogenoemde ‘Cour de justice de la République’ het maandag verrassend niet mee eens. Dat hof, samengesteld uit twaalf leden van het Franse parlement en drie professionele rechters, oordeelde dat de fraude van de entourage van Tapie ontdekt zou zijn als Lagarde bezwaar had gemaakt tegen de arbitrage. Ze had op de rem moeten staan bij de toekenning van 45 miljoen euro ‘immateriële schade’.

Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Lagarde krijgt geen straf omdat ze pas net minister was toen de kwestie speelde en, vooral, omdat ze in 2008 druk bezig was de financiële crisis te managen. Lagarde, IMF- topvrouw sinds haar eveneens Franse voorganger Dominique Strauss-Kahn in 2011 weg moest toen hij verdacht werd van verkrachting, legt zich bij de uitspraak neer.