Recensie

Je ogen testen met je telefoon

Crowdfunding

‘Wat is scherper, links, rechts of hetzelfde?” „Eh, rechts?” „Wat is scherper, groen of rood?” „Eh, rood?” Voor iedereen die een bril of lenzen draagt is dit een bekend scenario. Je zit op een ongemakkelijk krukje met een machine op je neus, en krijgt van een verveelde opticien een kwartier lang precies dezelfde vraag herhaald: „Links, rechts of hetzelfde?” Voor iedereen die altijd maar wat gokt en zich afvraagt of er geen andere manier van ogen testen bestaat: die is er nu. Op crowdfundingsite Kickstarter kun je de EyeQue Personal Vision Tracker bestellen. Het ding ziet eruit als een kleine telescoop, en je plakt hem op je smartphone. Als je dan door de lens naar je smartphone kijkt, kun je met de bijbehorende app de test doen (een groen en een rood streepje op elkaar plakken). Binnen een paar minuten komen er allerlei grafiekjes uit, en weet je de sterkte van je ogen. Werkt het even goed als een bezoek aan de oogarts? Waarschijnlijk niet, al hebben de makers al allerlei prijzen voor hun uitvinding gewonnen, zoals de ‘Best of Innovation Award CES 2017’. En voor wie een bezoekje aan de opticien sowieso al jaren overslaat: de EyeQue kost slechts 24 euro.

    • Charlotte van ’t Wout