Is die flexwet alle moeite nog waard?

De wandelgangen Geen stemming over Asschers begroting.

Flexwet als hamerstuk

Op het ministerie van Lodewijk Asscher (PvdA) zijn ze er heel tevreden over: de minister zelf en zijn staatssecretaris Jetta Klijnsma (ook PvdA) hoeven deze dinsdag niet in de Eerste Kamer te verschijnen om hun begroting voor volgend jaar te verdedigen. De senatoren doen die af als een hamerstuk. Dat is op zich niet ongebruikelijk. Maar met verkiezingen die dichterbij komen, weer wél. De Eerste Kamer laat de kans op aandacht niet lopen voor de begrotingen van Volksgezondheid en Justitie.

Motie van wantrouwen

En dan wel voor Sociale Zaken? Begin december had nog zo’n beetje elke oppositiepartij felle kritiek op Asschers flex- en ontslagwet, omdat die wet de vaste banen juist níét dichterbij lijkt te brengen.

In het debat in de Tweede Kamer over die begroting, eerder deze maand, kreeg Asscher zelfs een motie van wantrouwen tegen zich ingediend. Die kwam van Selçuk Öztürk (Groep Kuzu/Öztürk) en de rest van de Tweede Kamer vond het belachelijk. Maar toch. Het was de eerste motie van wantrouwen die Asscher als minister meemaakte. De Eerste Kamer lijkt nu wel als één blok achter Asscher te staan. Zo slecht zal die flex- en ontslagwet dus niet zijn, zeggen ze op het ministerie.

Rutte ‘steunt’ Asscher

Je kunt het natuurlijk ook anders zien. Is het alle moeite nog waard? Behalve de PvdA vind je nauwelijks nog een partij die iets ziet in de wet. Dat óók regeringspartij VVD er nog maar weinig van moet hebben, is allang geen geheim meer. Officieel verklaarde premier Rutte pas nog dat hij de wet van harte steunde. Maar pas nadat hij voor een zaal met ondernemers zijn puntje had gemaakt: als hij echt zou zeggen hoe hij over de flexwet dacht, riskeerde hij een kabinetscrisis. Waarom zou je nog gaan debatteren over een wet die zo goed als zeker niet door de volgende kabinetsformatie komt?

    • Petra de Koning