Investeringsbedrijf koopt schoolboekenleverancier

Van Dijk Educatie Van Dijk Educatie komt in buitenlandse handen. De schoolboekenleverancier ging een jaar geleden zelf op zoek naar een koper.

Schoolboekenleverancier Van Dijk Educatie uit Kampen is overgenomen door Towerbrook, een Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Hoeveel Towerbrook voor Van Dijk betaalt, willen de partijen niet zeggen, maar naar verluidt gaat het om ongeveer 300 miljoen euro.

Van Dijk Educatie bestaat bijna tachtig jaar en is de grootste leverancier van schoolboeken in Nederland. De omzet van het bedrijf, dat een kleine 400 werknemers telt, komt dit jaar uit op 303 miljoen euro, zo staat in de persverklaring. Over winst wordt daarin niets vermeld. In 2015 maakte Van Dijk 5,3 miljoen euro winst op een omzet van 295,2 miljoen euro.

Van oudsher richtte Van Dijk zich voornamelijk op lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Inmiddels maakt die tak nog de helft uit van de omzet, de rest komt van studiemateriaal voor studenten van middelbaar en hoger beroepsonderwijs en universiteiten. In de toekomst zou Van Dijk, naast het leveren van studiemateriaal, scholen meer willen ondersteunen bij de digitalisering van het onderwijs, waarbij boeken meer en meer verdrongen worden door apps en computersystemen.

Zelf op zoek naar een koper

De afgelopen 25 jaar waren de aandelen van Van Dijk in handen van de families De Bruijn en Van der Wind. Bestuursvoorzitter Hans van der Wind was en blijft minderheidsaandeelhouder, zegt hij, al levert hij naar eigen zeggen wel een „aanzienlijk” deel van zijn belang in. Hij blijft ook onder de nieuwe eigenaar aan als bestuursvoorzitter. „Ik ben 53 en nog lang niet van plan om te stoppen”, zegt hij. Van der Wind heeft nog „zo veel plannen” die hij „heel graag” wil uitvoeren.

Ruim een jaar geleden zijn de eigenaars van Van Dijk zelf op zoek gegaan naar een koper voor het bedrijf, zegt Van der Wind. „Vroeger draaide de wereld van schoolboeken vooral om logistiek, nu gaat het ook over digitalisering en privacy. Een aantal aandeelhouders vroeg zich af of zij, met het oog op die veranderende markt, nog van toegevoegde waarde kon zijn. Toen zijn we potentiële kopers gaan benaderen.” 

Towerbrook, tot afgelopen voorjaar eigenaar van krokettenfabrikant Van Geloven, bleek voor Van Dijk Educatie al snel „inhoudelijk de meest aantrekkelijke partij”, zegt de bestuursvoorzitter. „Ze stelden goede vragen, bleven dóórvragen en kwamen met allerlei ideeën.”

De voorkeur ging uit naar een buitenlandse partij, zegt Van der Wind, aangezien de schoolboekenmarkt niet alleen in een hoog tempo digitaliseert, maar ook steeds internationaler wordt. Volgens hem zijn de Verenigde Staten – dankzij „filantropen die veel geld in ICT en onderwijs steken” – sterk in het ontwikkelen van software. „Er zijn prachtige Amerikaanse applicaties, een mooie toevoeging op wat nu in Nederland beschikbaar is.”

Op het gebied van gepersonaliseerd onderwijsmateriaal, waarbij studenten niet allemaal hetzelfde boek krijgen voorgeschoteld, maar meer op maat bediend worden, kan juist het buitenland nog wat leren van Nederland, zegt Van der Wind.

Hij verheugt zich op de samenwerking met Towerbrook. „Er liggen nog zo veel kansen.”