Inmiddels 25.000 mensen geëvacueerd uit Aleppo

Het is onduidelijk hoeveel burgers nog steeds in Oost-Aleppo vastzitten.

Een Syrisch jongetje wordt met de bus geëvacueerd uit Oost-Aleppo.
Een Syrisch jongetje wordt met de bus geëvacueerd uit Oost-Aleppo. REUTERS/Abdalrhman Ismail

Er zijn sinds afgelopen donderdag 25.000 mensen uit Oost-Aleppo geëvacueerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Rode Kruis. Er staan weer tien bussen klaar om mensen te evacueren uit het stadsdeel, dat vorige week door de strijdkrachten van de Syrische president Assad werd ingenomen. In ruil voor de evacuatie van de stad hebben de rebellen 750 zieken en gewonden laten vertrekken uit de sjiitische dorpen Foua en Kfarya.

Het is onduidelijk hoeveel burgers nog steeds in Oost-Aleppo vastzitten, maar volgens het Rode Kruis zijn er zeker nog duizenden mensen aanwezig. De Libanese groep Hezbollah, bondgenoot van Assad, heeft de overgebleven bewoners gewaarschuwd dat zij zo snel mogelijk de stad moeten verlaten. Het Syrische leger zou op dinsdag de laatste rebellenenclave in Aleppo betreden.

Hoewel de evacuatie officieel afgelopen donderdag begon, ontstond tijdens het weekend grote verwarring. Meerdere pogingen om door te gaan met de evacuatie sneuvelden omdat er weer gevechten uitbraken. Op maandag kwam de evacuatie weer op gang en zijn er uiteindelijk 15.000 mensen in veiligheid gebracht.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft op dinsdag overleg met Iran en Turkije. Hij wil dat “de meest effectieve stappen om de situatie in Syrië te normaliseren worden bepaald”. Dat meldt persbureau AP.

Lees ook: Vijf vragen over de val van Aleppo

De Syrische overheid stemt toe met het initiatief van de Verenigde Naties om twintig extra waarnemers naar Aleppo te sturen. Ze zullen daar de evacuatie in de gaten houden. Dat zal het aantal internationale waarnemers ter plekke verdrievoudigen, zegt VN-woordvoerder Jens Laerke.

    • Len Maessen