IMF houdt vertrouwen in veroordeelde Lagarde

De IMF-directeur werd maandag schuldig bevonden aan nalatigheid, maar kreeg geen straf opgelegd.

Christine Lagarde reageerde in Washington op de uitspraak.
Christine Lagarde reageerde in Washington op de uitspraak. Foto Cliff Owen / AP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verbindt geen consequenties aan de veroordeling van voorzitter Christine Lagarde. Het bestuur oordeelt dat Lagarde gewoon mag aanblijven en “houdt het volledige vertrouwen”, zo staat in een verklaring te lezen. “Het bestuur ziet ernaar uit samen te blijven werken met de directeur om de lastige problemen van de wereldeconomie aan te pakken.”

Maandag werd IMF-directeur Lagarde door een Franse rechter schuldig bevonden aan nalatigheid, maar ze kreeg geen straf. In haar periode als minister van Economie en Financiën van Frankrijk had Lagarde in moeten grijpen toen zakenman Bernard Tapie een schadevergoeding van 400 miljoen euro kreeg van staatsbank Crédit Lyonnais, in 2008. Tapie vond dat de bank had gefraudeerd toen hij zijn meerderheidsbelang in sportmerk Adidas verkocht. Een dochter van de bank kocht zijn aandelen en verkocht die twee jaar later met flinke winst weer door.

Bladzijde omslaan

Toen president Sarkozy aantrad in 2007 stelde hij een speciale commissie in die het geschil tussen Tapie en Crédit Lyonnais moest beslechten. In die commissie zat een oud-rechter met financiële banden met Tapie. Daarom werd de aan Tapie toegekende schadevergoeding later teruggedraaid. Volgens de rechter had Lagarde in eerste instantie al bezwaar tegen het toekennen van de schadevergoeding aan moeten tekenen. Dat ze geen straf kreeg heeft te maken met het feit dat ze in 2008 net minister was en druk bezig met de financiële crisis managen.

Lagarde kan bij het speciale Franse Gerechtshof voor de Republiek dat de veroordeling uitsprak niet in beroep gaan. Wel had ze in cassatie kunnen gaan, maar daar ziet ze vanaf, zei ze maandagavond: “Ik ben niet blij met de uitspraak, maar er komt een moment waarop je de bladzijde om moet slaan en het werk voort moet zetten met de mensen die vertrouwen in je hebben.”

    • Joram Bolle