Het slachtoffer: Andrej Karlov

De 62-jarige Karlov was Moskou’s barse gezicht in Ankara.

Andrei Karlov, kort voordat hij werd neergeschoten.
Andrei Karlov, kort voordat hij werd neergeschoten. Foto Burhan Ozbilici/AP

De Russische ambassadeur Andrej Karlov (62) speelde een belangrijke rol in de diepe crisis in de Russisch-Turkse relaties na het neerschieten van een Russische jachtbommenwerper in het najaar van 2015 door Turkse F-16’s. Het incident werd door Rusland hoog opgenomen: president Poetin sprak van een ‘mes in de rug’.

Ambassadeur Karlov was Moskou’s barse gezicht in Ankara. „De Turkse regering staat steeds vijandigere taal uit richting Rusland”, zei Karlov in een interview met persbureau Itar Tass. „In zulke omstandigheden zie ik geen vooruitzicht op de normalisering van onze relaties.”

Achter de schermen speelde Karlov echter een belangrijke rol in het zoeken van een oplossing in de diplomatieke ruzie. Toen de Turkse president Erdogan eindelijk zijn excuses had aangeboden, was het dezelfde Karlov die zich actief inzette voor het normaliseren van de relaties.

Andrej Gennadevitjs Karlov was een doorgewinterde beroepsdiplomaat uit de Sovjetschool. In 1976 studeerde hij af aan het MGIMO, Moskou’s prestigieuze universiteit voor internationale betrekkingen. Hij begon zijn carrière in Noord-Korea, het land waar hij in totaal zestien jaar zou werken.

Van 2001 tot 2006 was Karlov ambassadeur in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. In 2013 werd hij benoemd in Ankara – een belangrijke post, omdat de Russisch-Turkse verhoudingen steeds meer onder druk kwamen te staan door de oorlog in Syrië.

Karlov was getrouwd, en had een (volwassen) zoon.

    • Steven Derix