Giel Beelen mag niet langer bijklussen voor de NPO

Publieke omroep

De NPO huurt niet langer presentatoren in voor extra klussen, te beginnen met Giel Beelen (3FM). De NPO wil strakker toezien op betalingen in Hilversum.

DJ Giel Beelen na de laatste uitzending van zijn ochtendshow in de studio van 3FM. (Foto ANP)
DJ Giel Beelen na de laatste uitzending van zijn ochtendshow in de studio van 3FM. (Foto ANP)

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) belooft dat ze geen duur betaalde radio- en televisiepresentatoren van de omroepen meer gaat inhuren voor promotie en advies. Dat heeft de NPO vrijdag bekendgemaakt.

Het voornemen betreft in elk geval één presentator: Giel Beelen. De 3FM-dj kreeg de afgelopen jaren niet alleen vorstelijk betaald van omroep BNN-VARA – in het jaarverslag van de omroep is Beelen vermoedelijk de presentator die voor 440.000 euro in de boeken staat. Maar hij werd voor in ieder geval meer dan een jaar ingehuurd door de NPO voor promotiewerkzaamheden en het geven van advies over internetactiviteiten, muziek, en nieuwe dj’s. Hoeveel hij daarmee heeft verdiend is niet bekend.

Nadat Giel Beelen op 11 november zijn laatste ochtendprogramma maakte op NPO 3FM, volgden berichten in enkele media en vragen in de Tweede Kamer over zijn salaris. Moest Beelen niet loon inleveren nu hij minder uren op de radio zou gaan maken? De NPO heeft naar aanleiding van die opmerkingen eens goed in de eigen boeken gekeken. De organisatie kwam tot de conclusie dat één presentator in feite dubbel werd betaald uit het omroepbudget. En dat bleek Beelen, aldus bronnen in Hilversum. De dj was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

„De NPO vindt deze combinatie naar de huidige maatstaven onwenselijk”, schrijft de organisatie in het persbericht van vrijdag. „Dergelijke afspraken zullen in de toekomst niet meer voorkomen.”

Code Goed Bestuur

De NPO zegt ook dat het met de omroepen in gesprek gaat om de beloning van presentatoren nader tegen het licht te houden in het kader van de nieuwe Code Goed Bestuur. De nieuwe Mediawet verplicht de NPO om meer te sturen op het doelmatig besteden van publiek geld.

De publieke omroep krijgt geregeld kritiek op de hoge salarissen die omroepdirecteuren en presentatoren zouden krijgen. Alle bestuurders vallen inmiddels onder de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT).

Presentatoren vallen binnen het Beloningskader Presentatoren Publieke Omroep. Op die BPPO-norm mag de publieke omroep een klein aantal uitzonderingen maken, zoals voor Matthijs van Nieuwkerk (DWDD, BNN-VARA). Het salaris boven de BPPO-norm van circa 220.000 euro wordt betaald door de omroepverenigingen zelf en niet met belastinggeld.

    • Jan Benjamin