Afgewezen asielzoeker overlijdt na arrestatie

Bij de arrestatie van de Macedoniër zou volgens omstanders verwurging zijn toegepast. De politie spreekt dat tegen.

Archieffoto van het winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht.
Archieffoto van het winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht. Foto: wiki commons

In een winkelcentrum in Maastricht is dinsdag een 35-jarige asielzoeker uit Macedonië overleden, nadat hij bij zijn aanhouding onwel was geraakt. Dat meldt de politie op haar website. Mogelijk is er sprake geweest van een nekklem of verwurging.

Rond 13.00 uur kreeg de politie een melding over een verwarde man die overlast veroorzaakte bij het winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht. Een politieagent en een lid van de Koninklijke Marechaussee gingen op de man af en spraken hem aan op zijn gedrag. Vervolgens bleek dat de man de dag ervoor had gehoord dat hij Nederland binnen 28 dagen moet verlaten. Volgens de politie sloeg hij daarna uit het niets meerdere malen het lid van de Marechaussee in zijn gezicht. De man verzette zich vervolgens hevig bij zijn arrestatie, waarbij ook pepperspray werd gebruikt, en raakte onwel. De man werd per ambulance afgevoerd en overleed even later in het ziekenhuis.

Volgens omstanders werd bij de aanhouding een nekklem gebruikt, zo meldt de regionale omroep L1. Dit wordt door de politie tegengesproken:

“Uit de beelden en gesprekken is tot op heden niet gebleken dat door deze mensen een verwurging is toegepast. Hoe de man precies is overleden, is nog niet duidelijk.”

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar het incident.

Bij de regionale omroep L1 gaf de politie een toelichting. De tekst loopt door na de video:

Mitch Henriquez

Het gebruik van de nekklem bij een arrestatie is omstreden sinds de 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar. Henriquez kwam om het leven door een nekklem. De dood van Henriquez leidde tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Vorige week kregen twee van de vijf betrokken agenten een berisping van de Haagse politie. Twee andere agenten kregen “voorwaardelijk strafontslag” opgelegd: als ze binnen een jaar nog eens in de fout gaan, volgt ontslag. Een vijfde agent ging vrijuit.

    • Etienne Verschuren