FNV’er Van Dijk op derde plek PvdA-lijst - Arib nummer twee

Van Dijk, tot voor kort lid van GroenLinks, bezet de derde plaats, na lijsttrekker Lodewijk Asscher en Kamervoorzitter Khadija Arib.

Gijs van Dijk tijdens een persconferentie van de FNV in 2015. Foto: Martijn Beekman/ANP

FNV-bestuurder Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van de PvdA. Van Dijk, tot voor kort lid van GroenLinks, bezet de derde plaats, na lijsttrekker Lodewijk Asscher en Kamervoorzitter Khadija Arib.

De kandidatenlijst is dinsdag binnen de coalitiepartij bekendgemaakt en uitgelekt via RTL. De volgorde van de hooggeplaatste kandidaten is door een betrokkene tegenover NRC bevestigd.

Nummer vier staat staatssecretaris Sharon Dijksma, gevolgd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De zesde plaats wordt ingenomen door Attje Kuiken die vorige week het fractievoorzitterschap van Diederik Samsom overnam.

Financieel specialist Henk Nijboer, een van de auteurs van het verkiezingsprogramma, staat op zeven. De plekken acht en negen zijn ingeruimd voor de nieuwkomers Kirsten van den Hul - columnist en presentator - en de Groningse gedeputeerde William Moorlag.

Bij de eerste 25 staan twaalf leden van de huidige fractie. Kamerlid Jan Vos maakte dinsdag zijn vertrek al bekend.

Een van de weinige zittende PvdA-Kamerleden die ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012 op de lijst is geklommen is voormalig politieagent Ahmed Marcouch. Hij komt op plaats dertien, één positie hoger dan vier jaar geleden.

De kandidatenlijst van de PvdA wordt donderdag gepresenteerd.

Lees het interview met Gijs van Dijk, nadat hij had bekendgemaakt op de PvdA-lijst te komen: ‘Ik vind dat Asscher de tijdgeest goed aanvoelt’
    • onze politieke redactie