Extra beveiliging voor evenementen

Nederland Breda beveiligt het Glazen Huis extra en kerstmarkten nemen maatregelen. Het dreigingsniveau in Nederland wijzigt niet.

In Nederland worden na de aanslag in Berlijn op verscheidene plekken extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei tegen persbureau ANP dat hij al eerder bij gemeenten om extra aandacht had gevraagd voor de beveiliging van kerstmarkten. Volgens een woordvoerder van de dienst worden bij grote evenementen indien nodig „inrijbeperkende maatregelen” genomen.

Burgemeester Paul Depla van Breda maakte maandagavond bekend extra hekken te laten plaatsen op de toegangswegen naar het Glazen Huis op de Grote Markt. Daar draaien drie diskjockeys in een liefdadigheidsactie voor het Rode Kruis, 3FM Serious Request, tot en met kerstavond 24 uur per dag verzoeknummers.

Om aanslagen te voorkomen zijn eerder al auto’s als blokkade op de toegangswegen naar de markt neergezet. De hekken die er nu zijn bijgekomen moeten betere controle mogelijk maken als ’s ochtends tussen 4 en 8 uur vrachtwagens het beveiligde gebied in moeten om de winkels te bevoorraden.

De premier heeft via Twitter op maandagavond laten weten dat hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel medeleven namens Nederland heeft overgebracht en hulp heeft aangeboden: „Wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde”, schreef hij.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding verandert het dreigingsniveau in Nederland niet. Het blijft op het op één na hoogste niveau, 4 op een schaal van 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel wordt geacht, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn van voorbereidingen voor een aanslag. „Wat in Duitsland speelt, speelt ook hier”, aldus een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. „Van alle scenario’s is dit er zeker ook eentje.”