EU-lidstaten akkoord over strengere wapenregels

In de toekomst geldt in de EU strengere wapenwetgeving. De lidstaten stemden dinsdag in met een voorstel van de Europese Commissie.

Foto Koen van Weel / ANP

De wapenwetgeving in Europa wordt strenger. De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag ingestemd met een politiek akkoord dat eerder deze maand werd gesloten over een voorstel van de Europese Commissie tot aanscherping van de regels.

De wapenregels moeten de uiteenlopende wetgeving in de EU-landen gelijk trekken. Daardoor moet het lastiger worden binnen de EU aan krachtige wapens te komen. Verder moeten de regels zorgen voor eenvoudiger toezicht op legale wapens, zodat die minder snel in het illegale circuit verdwijnen.

Onder de strengere regels mogen sportschutters en jagers geen gebruik meer maken van bepaalde semiautomatische wapens. Gedeactiveerd wapentuig moet vaker worden geregistreerd. Dat geldt ook voor wapens in musea en wapens die als film- en toneelrekwisiet worden gebruikt. Verder moeten wapenfabrikanten onderdelen gaan markeren, zodat hun producten beter te traceren zijn, en wordt een psychologische check bij aankoop van een wapen in de toekomst verplicht. Daarnaast wordt het in heel Europa verboden online een wapen te kopen. Eerder was dat nog niet het geval.

Kalasjnikov

Een ander onderdeel van het voorstel van de Europese Commissie was een algeheel verbod op zware aanvalsgeweren zoals de Kalasjnikov en de in de Verenigde Staten populaire AR-15. Met dit verbod stemden de lidstaten niet in. Ook een limiet van tien kogels per magazijn voor semiautomatische wapens haalde het niet.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is blij met het akkoord, maar vindt het jammer dat een deel van het voorstel er niet doorheen kwam:

We hebben hard geknokt voor een ambitieuze deal die het risico terugdringt op schietpartijen in scholen of zomerkampen, en op aanslagen met legaal gekochte vuurwapens. We hadden natuurlijk iets meer willen bereiken dan dit. Maar ik weet zeker dat het huidige akkoord een belangrijk moment is voor wapencontrole in de EU.

De Europese Commissie deed haar voorstel voor strengere wapenwetten vlak na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Die gebeurtenis was daarvoor niet de directe aanleiding. Al na de moordpartijen door Anders Breivik in Noorwegen (2011) en Mohammed Merah in Frankrijk (2012) wilde Brussel de Europese wapenwetgeving herzien.

    • Vincent Sondermeijer