EU: Facebook misleidend over overname WhatsApp

Het Amerikaanse internetbedrijf zou misschien hebben gelogen over de mogelijkheid om WhatsApp-data te delen met Facebook.

Facebook topman Mark Zuckerberg REUTERS/Stephen Lam

De Europese Commissie verdenkt Facebook ervan misleidende of foutieve informatie te hebben gegeven over de overname van WhatsApp. Dat zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag in een persverklaring. Het Amerikaanse bedrijf zou hiervoor een boete kunnen krijgen.

Toen de Commissie in 2014 de aankoop onderzocht gaf het bedrijf aan dat er geen betrouwbare mogelijkheid was om WhatsApp-gegevens automatisch samen te voegen met Facebook-data. WhatsApp kondigde in 2016 echter aan dat een telefoonnummer wel gelinkt kan worden met een Facebook-account. Daarmee zou het social media-platform onder andere beter nieuwe ‘vrienden’ kunnen aanraden.

Op basis van die informatie zegt Vestager dat het duidelijk is dat Facebook deze technische capaciteiten in 2014 al had.

Verplichting

“Bedrijven moeten accurate informatie delen met de Commissie bij onderzoek naar overnames. Zij moeten die verplichting serieus nemen”, aldus Vestager. Zij trekt de goedkeuring voor de overname niet in, maar heeft wel een verklaring van bezwaar ingediend. Het bedrijf heeft tot 31 januari volgend jaar om te reageren op de verklaring.

Als blijkt dat de bezwaren van de Commissie gegrond zijn, dan kunnen zij Facebook een boete van tot 1 procent van de jaarlijkse omzet opleggen.

Reactie Facebook

Een woordvoerder van Facebook zegt “begrip te hebben” voor de handelswijze van de Commissie. “Wij vertrouwen erop dat een volledige beoordeling van de feiten zal bevestigen dat Facebook te goeder trouw heeft gehandeld. We hebben steeds accurate informatie over onze technische mogelijkheden en plannen gedeeld, bijvoorbeeld in ingediende stukken over de overname van WhatsApp, maar ook in stukken die wij in de aanloop naar de update van WhatsApp’s privacybeleid eerder dit jaar vrijwillig hebben aangeleverd.”

    • Len Maessen