Een keurig geklede man loste ineens negen schoten

Moord op ambassadeur

Beelden van de moord op de Russische ambassadeur Karlov gingen meteen de wereld over. Later was er een tweede schietincident.

Foto Hasim Kilic/Hurriyet via Reuters

De Russische ambassadeur Andrej Karlov sprak tijdens de opening van de tentoonstelling Rusland door Turkse ogen toen hij van achteren werd neergeschoten. Beelden van de moord, vastgelegd door camera’s, gingen via sociale media de wereld over.

Burhan Ozbilici, een fotograaf van persbureau AP, was aanwezig bij de aanslag. „Het kostte me enkele seconden om te beseffen wat er was gebeurd: een man was voor mijn ogen gestorven; een leven was voor mijn ogen verdwenen.”

Lees ook Het slachtoffer: Andrej Karlov

In zijn verslag schetst Ozbilici zijn verbazing toen hij een keurig geklede man een pistool tevoorschijn zag halen:

„Toen kwamen de schoten, snel achter elkaar, en de paniek in het publiek. Het lichaam van de ambassadeur lag op de grond, slechts meters van mij verwijderd. Ik zag geen bloed om hem heen, ik denk dat hij in de rug is geschoten”

De dader had negen keer op de ambassadeur geschoten. Ondanks het gevaar zocht Ozbilici geen dekking, maar begon hij foto’s van de dader te maken. „Ik ben hier”, aldus Ozbilici achteraf. „Zelfs als ik geraakt word en gewond raak, of word vermoord, ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen.”

Toneelstuk

Nadat hij ambassadeur Karlov had neergeschoten loste de dader, de 22-jarige politieagent Mevlut Mert Altintas, nog enkele schoten. Niet veel later kwam hij om bij een vuurgevecht met de militaire politie. Bewakers van de galerie verklaarden dat hij met zijn politie-ID naar binnen was gekomen.

Lees ook De dader: Mevlut Mert Altintas

Volgens staatspersbureau Anadolu zou de Turkse politie inmiddels zes personen hebben aangehouden in verband met de moord, waaronder de vader, moeder, zus, twee familieleden van de dader en een huisgenoot.

President Poetin was op het moment van de moord in Moskou op weg naar een theater waar hij een opvoering zou bijwonen van het beroemde toneelstuk Lijden door Verstand van de 19de eeuwse Russische toneelschrijver Alexandr Gribojedov. Toeval wil dat Gribojedov, die als ambassadeur in Iran was gestationeerd, in 1829 door een woedende anti-Russische menigte in Teheran werd gelyncht. Poetin zei het bezoek meteen af en belegde een spoedbijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, plaatste kort na de aanslag een foto van de vermoorde Karlov, met de tekst: „Ik hou er niet van als er in de rug wordt geschoten.”

Mogelijk tweede aanslag

Enkele uren na de aanslag was er een tweede schietincident in Ankara. Bij de Amerikaanse ambassade, gelegen tegenover de galerie waar Karlov werd vermoord, loste een onbekende schutter acht schoten in de lucht. Bewakers konden de man overmeesteren en overdragen aan de politie. Dinsdag bleven Amerikaanse vertegenwoordigingen in Ankara, Istanbul en Adana gesloten. Of beide incidenten met elkaar verband houden, is nog onduidelijk.

Na de aanslag stelde Turkije een tijdelijk mediaverbod in en werden sociale media geblokkeerd. Dat verbod is nu opgeheven.

    • Eva Cukier