DWDD-baas begint haar eigen bedrijf

Tv-productie

Dieuwke Wynia, ex-hoofdredacteur van De Wereld Draait Door (DWDD), begint per 1 januari een eigen tv-productiebedrijf: Mr. & Mrs. Lane. Haar partner is Boudewijn Vos, tot afgelopen vrijdag nog DWDD-productieleider.

Over de programma’s die ze gaat maken, kan Wynia nog niets zeggen: „Het kan van alles zijn, hoewel ik niet opeens een klusprogramma ga maken.” Het hoeft ook niet per se voor de publieke omroep: „Het kan net zo goed voor een commerciële zender zijn, of voor online.”

Wynia en Vos brengen hun bedrijf onder bij Medialane Holding van Iris van den Ende, een jonge koepel van verschillende mediabedrijven. Over de financiering wil Wynia niets zeggen, maar haar bedrijf vestigt zich in het pand van Medialane, en gaat faciliteiten delen.

Bij dochter Van den Ende

Iris van den Ende (1989) van Medialane is de dochter van mediagrootheid Joop van den Ende. Ze werkte bij Talpa van John de Mol, onder meer als producer bij The Voice, en begon twee jaar geleden voor zichzelf. In maart 2014 kocht ze het productiebedrijf van Paul de Leeuw, E.V.A. Media. (Ranking the Stars, De Kwis, Pauls Puber Kookshow). In september 2016 sloot Ivo Niehe zich bij haar aan – met zijn productiebedrijf Niehe Media (De TV Show, Erica op Reis).

Medialane maakt ook Herrie op de Bosbaan (Herman den Blijker), het Musical Award Gala en de tv-serie Petticoat (samen met Kemna & Zonen). Daarnaast bevat de holding het evenementenbedrijf Livelane, en Onlane, een multi-channel-network (MCN) dat vloggers als Britt Scholte, Jeroen van Holland en Denniskuhh vertegenwoordigt.

Dieuwe Wynia (1969) werkte vanaf het begin in 2005 bij DWDD, eerst als samensteller, vanaf 2008 als eindredacteur. Onder het hechte duo dat Wynia vormde met presentator Matthijs van Nieuwkerk groeide DWDD uit tot de invloedrijkste en best bekeken talkshow van Nederland. Het programma trekt 1,2 miljoen kijkers. Vos begon als producer bij SBS en was vijf jaar productieleider bij DWDD. In het nieuwe bedrijf is Vos zakelijk directeur en Wynia creatief directeur.

Toen Wynia in september haar vertrek aankondigde, zei ze in NRC: „Ik wil weer opnieuw beginnen. Elf jaar bij één programma is in de televisiewereld heel lang. Ik ga niet weg omdat ik me verveel. Ik wil weer dóór.”

    • Wilfred Takken