Recensie

Deze game laat nostalgische dertigers even glimlachen

Kort door de bocht is Retro City Rampage: DX een 8-bit-versie van Grand Theft Auto. Je bent een boef die criminele missies moet uitvoeren terwijl je een virtuele stad terroriseert door auto’s te stelen of voetgangers in elkaar te meppen. Maar RCR: DX is breder dan de schurkensimulator van Rockstar Games. Het verweeft obscure popcultuur uit de jaren tachtig en negentig met oude computerspellen en het moderne misdaadgamegenre. Wie goed kijkt ziet niet aflatende verwijzingen naar bijvoorbeeld Back To The Future, The Beastie Boys en Nintendo-klassiekers als Duck Hunt, Megaman 2 en het onspeelbaar moeilijke Teenage Mutant Ninja Turtles. Dit tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de nostalgische dertiger. Een jonger publiek snapt misschien al deze franje niet. Voor die speler is RCR: DX gewoon de zoveelste Grand Theft Auto-kloon. Een kloon die een minder fijne besturing heeft en ook nog eens veel kost. Voor deze game tel je 5,49 euro neer. Voor hetzelfde bedrag kun je ook gewoon het origineel kopen.

    • Hans Klis