De Zonnebloem schrapt vakanties voor gehandicapten

De vrijwilligersorganisatie, die vakanties voor gehandicapten verzorgt, kondigt ook ontslagen aan onder de betaalde werknemers.

Een vrijwilligster van De Zonnebloem rijdt iemand met een lichamelijke beperking over het strand.
Een vrijwilligster van De Zonnebloem rijdt iemand met een lichamelijke beperking over het strand. Foto Jerry Lampen/ANP

De Zonnebloem, een vereniging die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking, gaat in 2018 meer dan tweederde van de vakanties die het nu aanbiedt aan gehandicapten schrappen. De vrijwilligersvereniging zegt te kampen met dalende inkomsten uit fondsenwerving.

De bezuiniging op de vakanties moet 4 miljoen euro opleveren. Dat moet het gat van inkomsten opvullen. In 2010 werd er nog 21 miljoen euro opgehaald, dit jaar was dat 17,8 miljoen, aldus ANP. De Zonnebloem kondigde verder aan dat het komende jaar een deel van de betaalde werknemers ontslagen zal worden, al maakte de vereniging niet bekend hoeveel. De vereniging wil nog meer dan vroeger leunen op de ondersteuning van vrijwilligers.

Lees ook over de toenemende populariteit van vrijwilligerswerk als bedrijfsuitje: Lekker klussen met je collega’s

Jaarlijks maken 117.000 mensen met een lichamelijk beperking gebruik van de diensten van De Zonnebloem. De enige mogelijkheid die gehandicapte vakantiegangers vanaf 2018 bij De Zonnebloem hebben is voortaan een vaarvakantie op het speciaal aangepaste cruiseschip dat de vereniging bezit. Slechts voor 2.850 mensen met een lichamelijke beperking is er voortaan plek. De afgelopen jaren nam de vereniging nog ruim 8.300 gehandicapten mee op vakantie.

Voor de vaarvakanties is er nu al een wachttijd van een jaar, en de vereniging verwacht dat die tijd verder op zal lopen. De Zonnebloem zegt zich in de toekomst meer in te gaan willen zetten op lokale activiteiten.