De dader: Mevlut Mert Altintas

De 22-jarige Mevlut Mert Altintas was politieman in Ankara.

Foto Burhan Ozbilici/AP

De man die de Russische ambassadeur maandag doodschoot is door de Turkse autoriteiten geïdentificeerd als de 22-jarige Mevlut Mert Altintas. Hij was sinds tweeëneenhalf jaar lid van de mobiele eenheid van de politie in Ankara.

Het is nog onduidelijk of Altintas alleen opereerde, of onderdeel uitmaakte van een terreurnetwerk. Altintas kwam na de moordaanslag om het leven in een vuurgevecht met de militaire politie.

Volgens de Turkse krant Hürriyet had Altintas om medische redenen verlof opgenomen en een kamer geboekt in een hotel nabij de galerie waar hij de ambassadeur doodschoot.

Het Turkse persbureau Anadolu meldde dat de Turkse politie ondertussen zeven mensen heeft gearresteerd die banden hadden met Altintas. Het zou onder meer gaan om zijn ouders, zijn zus en een kamergenoot in Ankara.

Na de moordaanslag schreeuwde Altintas in het Turks over de Syrische stad Aleppo, die met Russische steun nagenoeg geheel is veroverd door troepen gelieerd aan de Syrische president Assad.

„Allahu akbar [God is groot]. Vergeet Aleppo niet! Vergeet Syrië niet! Jullie zullen alleen veilig zijn als onze steden veilig zijn”, waren de woorden van Altintas. „Alleen de dood kan me hier wegkrijgen. Iedereen die heeft deelgenomen aan deze onderdrukking zal er ooit voor moeten boeten”, voegde hij er later aan toe.

Anonieme Turkse veiligheidsautoriteiten hebben intussen gezegd dat er sterke aanwijzingen zijn dat Altintas banden onderhield met het netwerk van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging in juli. De in de Verenigde Staten wonende Gülen ontkent de aantijgingen. Een Turkse onderzoeksjournalist heeft gemeld dat de politieagent Altintas nooit is onderzocht door de Turkse autoriteiten op banden met de Gülenbeweging.