Recensie

De bus halen is voor iedereen een herkenbare worsteling

Met Catch the Bus heeft ontwikkelaar Tiny Games goud te pakken. Of je nu jong, oud, rijk of arm bent: iedereen heeft weleens moeten rennen voor een bus, trein of vliegtuig. In Catch the Bus draait het allemaal om die pijnlijke existentiële worsteling: ergens te komen ondanks de uitdagingen van het leven. Je begint het spel als een door zijn wekker heen geslapen loonslaaf in Londen. In Super Mario World-stijl werk je langzaam de levels door naar steden als Parijs en Tokio. Die verandering van achtergrond moet verbloemen dat het spel een herhaling van zetten is. Want elke keer doe je hetzelfde: verkeerspionnen, open riolen en terrasjes ontwijken door over ze heen te springen met een tik op het scherm. Elk level eindigt met het instappen in het voertuig. De kleurige 16-bit-retrographics en sfeervolle uitbeeldingen van wereldsteden maken Catch the Bus mooi om naar te kijken. Ook de norse buschauffeurs die weigeren te stoppen raken een gevoelige snaar. Maar je bent al snel klaar met rennen. Zeker na de zoveelste schreeuwerige in-game-advertentie.

    • Hans Klis