De bange vuurwerkhond

Amerikaanse onderzoekers stellen in een grote studie naar het gehoor van honden die overgevoelig zijn voor lawaai, dat vrijwel de helft van de honden behept is met vuurwerkangst, vaak in de vorm van een ware fobie. De Amerikanen wilden weten of die angst in de oren zit in plaats van tussen de oren zoals veel wordt gezegd. Eerst onderzochten ze honden die niet heel gevoelig waren voor onvoorspelbare herrie en brachten hun hersenresponsen in kaart. Daarna was het de beurt aan de geluidgevoelige honden. Ook zij kregen elektroden opgeplakt, met de bedoeling dat zij rustig naast het baasje zouden blijven liggen bij het luisteren naar verschillende soorten geluiden van zacht tot hard (Veterinary Behavior, dec. 2016). Daar kwam een lelijke kink in de kabel. De onderzoekers merkten dat verrassend veel van die honden niet stil wilden blijven zitten met de elektroden op de kop en te onrustig werden. Daardoor waren er veel uitvallers in die groep. Ook een hond die overdreven goed hoorde, werd uit het onderzoek gehaald.

Uit de eerste groep, de ongevoeligen, waren maar een paar afvallers; die bleken vrijwel doof, zonder dat het de eigenaar was opgevallen, of hadden verstopte oren. Met hun gehavende bestand concluderen de onderzoekers dat er niet echt verschillen in geluidsverwerking in de hersenen zijn. De gevoelige honden hebben wel meer aandacht voor geluid. Kortom, van de wetenschap hoeven de vuurwerkhonden het niet te hebben. Ze spitsen nu de oren bij het woord: ‘vuurwerkverbod’, in de twee maanden voor en na oud en nieuw.

    • Frans van der Helm