Chinese dissident Liu Xiaobo

China en Noorwegen beëindigen ruzie over Nobelprijswinnaar

De ruzie over de toekenning in de Noorse hoofdstad Oslo van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo is maandag na zes jaar officieel bijgelegd. De handel tussen China en Noorwegen komt weer op gang. De centrum-rechtse Noorse regering zegt „groot belang te hechten aan de kernbelangen van China”. Ook wordt respect betuigd voor het Chinese sociale en politieke systeem én worden de aanspraken van China op Tibet en op de eilanden in de Zuid-Chinese Zee erkend. Verder onderschrijft Noorwegen China’s aanspraken op het onafhankelijke Taiwan. Hoewel de Noorse regering geen rol speelt in de toekenning van de Nobelprijzen hield China haar er in 2010 wel verantwoordelijk voor. De bevriezing van de relaties was een klap voor de Noorse visindustrie en de financiële sector. (NRC)

    • Oscar Garschagen