China: onderwaterdrone teruggegeven aan VS

De drone, die volgens de VS oceanografische data verzamelde, werd vorige week door China onderschept.

De USNS Bowditch, het schip waar de drone van afkomstig is.
De USNS Bowditch, het schip waar de drone van afkomstig is. Foto Reuters

China heeft volgens het Chinese ministerie van Defensie de onderwaterdrone die het vorige week in internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee onderschepte, teruggegeven aan de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens China gebeurde dat na “vriendschappelijke gesprekken” tussen beide partijen. De overdracht had plaats op een niet nader gespecificeerde plek in de Zuid-Chinese Zee.

De VS dienden een formele diplomatieke aanklacht in tegen China, nadat de drone uit zee was genomen. Volgens Amerika verzamelde de drone slechts oceanografische data. China noemde de reactie van de VS overtrokken.

Diplomatieke rel

Vrees was dat het incident tot een diplomatieke rel kon leiden. Uitspraken van aankomend president Trump, dat hij niet per se het één-China-beleid inzake Taiwan van zijn voorgangers door wil zetten, zorgden al voor spanningen. Ook over het incident met de drone liet Trump zich uit.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump China steals United States Navy research drone in international waters - rips it out of water and takes it to China in unprecedented act.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We should tell China that we don’t want the drone they stole back.- let them keep it!

De VS zijn al langer bezorgd over de groeiende militaire aanwezigheid van China in de Zuid-Chinese Zee. China heeft in recente jaren op zeven kunstmatige eilanden luchtafweergeschut geplaatst. De Chinezen twisten met de Filippijnen, Vietnam en Brunei over delen van de Zuid-Chinese Zee, die rijk zijn aan aardolie en gas.

    • Joram Bolle