In beeld

Berlijn rouwt en ruimt op

Berlijn ontwaakt met het bericht dat twaalf mensen omkwamen bij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Van de 48 gewonden zijn er nog enkele in kritieke toestand. Langzamerhand wordt duidelijk wat er precies gebeurd is. Ondertussen verschijnen de eerste gedenkplaatsen voor de slachtoffers.
Kaarsjes branden op de Breitscheidplatz, waar maandagavond een truck inreed op de kerstmarkt die daar plaatsvond.
Reuters / Fabrizio Bensch
Op verschillende plekken zijn gedenkplaatsen ingericht. De vlaggen hangen halfstok vandaag in Duitsland na de aanslag van maandagavond in Berlijn.
AP / Matthias Schrader
Bij daglicht is goed te zien met welk een geweld de truck zich in de kerstmarkt geboord moet hebben.
AFP / Odd Andersen
In de Gedächtniskirche, vlak naast de plek van de aanslag, is dinsdag een condoleanceregister geopend. Volgens aanwezigen staat er een lange rij mensen om te tekenen en respect te betuigen aan de slachtoffers.
AFP / Tobias Schwarz
Politie en forensische experts hebben de hele nacht sporenonderzoek gedaan.
Reuters / Pawel Kopczynski
Ook in de ochtend werd nog onderzoek verricht.
AP / Markus Schreiber
Duitse massa-bijeenkomsten en kerstmarkten worden na de aanslag van maandagavond beter beveiligd - maar blijven wel doorgaan. De kerstmarkten in Berlijn blijven wel gesloten, uit respect voor de slachtoffers.
AFP / Tobias Schwarz
Volgens een eerste reconstructie reed de truck zonder licht vanaf het kruispunt van de Kantstraße en de Budapester Straße de kerstmarkt op. Hij gebruikte een doorgang voor voetgangers die net breed genoeg was om ook reddingsdiensten te kunnen doorlaten, maar mensen nauwelijks ruimte liet zich in veiligheid te brengen.
AFP / Tobias Schwarz
Een aantal houten kersthutten werd vernield, veel mensen werden meegesleurd of geraakt. Na vijftig tot tachtig meter kwam de vrachtwagen weer tot stilstand op de Budapester Straße, tegenover het overdekte winkelcentrum Bikini Berlin.
AFP / Tobias Schwarz
Van bovenaf is goed te zien waar de truck op de kerstmarkt is ingereden.
AFP / Odd Andersen
Nadat het onderzoek ter plekke is afgerond wordt de truck weggesleept door een bergingsvoertuig.
Reuters / Fabrizio Bensch
Om 11:00 uur dinsdagmorgen reageerde bondskanselier Angela Merkel op een persconferentie.
AFP / Odd Andersen
Hoewel ze niet uitgebreid inging op de identiteit van de dader, sprak ze kort over de mogelijkheid dat de aanslag door een vluchteling gepleegd zou kunnen zijn: "Het zou voor ons allen moeilijk te verteren zijn, als blijkt dat de aanslagpleger iemand is geweest die in Duitsland bescherming heeft gekregen als vluchteling." Merkel stond verder stil bij de slachtoffers van de aanslag, en liet weten dinsdag de plaats van de aanslag te zullen bezoeken.
AP / Matthias Schrader