belasting

Waarschuwing voor te hoog fictief rendement met nieuwe regels

Veel belastingbetalers worden na 1 januari de dupe van nieuwe regels voor de vermogensrendementsheffing. Daarvoor waarschuwden de Vereniging van Effectenbezitters en de Bond voor Belastingbetalers maandag in een brief aan de Eerste Kamer. Nu geldt nog dat wordt uitgegaan van een fictief rendement op vermogen van 4 procent. Daarover moet 30 procent vermogensrendementsheffing worden betaald. De heffing wordt aangepast omdat een rendement door de huidige lage rentestanden lastig is. De nieuwe regeling bevat drie schijven, waarbij voor hogere vermogens wordt gerekend met een hoger fictief rendement van 4,7 tot zelfs 5,5 procent. Dat is volgens de brandbriefschrijvers oneerlijk voor mensen die met weinig risico beleggen. (ANP)