Bedreiger van Alexander Pechtold moet week de cel in

In september 2015 schreef een man uit Woldendorp op Facebook: “Pechtold, je moet n kopschot hebben”.

Pechtold begin december bij de rechtbank in Leeuwarden, waar hij een verklaring aflegde over de bedreiging.
Pechtold begin december bij de rechtbank in Leeuwarden, waar hij een verklaring aflegde over de bedreiging. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Een 51-jarige man die D66-leider Alexander Pechtold met de dood bedreigde, heeft van de rechter vier weken cel, waarvan drie voorwaardelijk opgelegd gekregen. Dinsdag was de uitspraak in hoger beroep tegen de man uit het Groningse Woldendorp.

Het OM eiste een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de man, en een boete van 1.500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Begin dit jaar besloot de rechter nog tot vrijspraak. Bij de straf weegt de rechter nu mee dat man eerdere veroordelingen voor bedreigingen heeft gehad.

Pechtold werd in september 2015 via Facebook bedreigd. Op Facebookpagina ‘PVV op 1’ schreef de man: “Pechtold, je moet n kopschot hebben”. Daarbij plaatste hij ook een afbeelding van een vuurwapen.

‘Ik trek een grens’

Reden dat de man in eerste aanleg werd vrijgesproken was omdat volgens de rechter de vrees ongegrond was dat hij Pechtold daadwerkelijk iets aan zou doen. Het hof zegt nu dat door de combinatie tussen de tekst en de afbeelding er wel sprake was van “redelijke vrees”.

In de eerste rechtszaak zei de man dat hij niet meer wist waarom hij het bericht had geplaatst. In het hoger beroep bood hij zijn verontschuldigingen aan. Voor Pechtold was dat niet genoeg, zo zei hij begin december in de rechtszaal:

“Ik trek vandaag een grens. Hoe oneens je het ook met me bent, doodsbedreigingen zijn niet normaal.”