Asielzoekers in Weert krijgen huisarrest

Vanaf woensdag tot 2 januari 2017 mag een groep van twintig lastige asielzoekers alleen tussen 13.00 en 14.00 uur het azc verlaten.

Burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert bij de kazerne die dient als azc.
Burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert bij de kazerne die dient als azc. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De groep van twintig asielzoekers van Noord-Afrikaanse afkomst die overlast veroorzaken in de Limburgse gemeente Weert krijgen huisarrest. Burgemeester Jos Heijmans heeft een noodbevel afgekondigd waardoor de asielzoekers vanaf woensdag tot 2 januari 2017 enkel tussen 13.00 en 14.00 uur het azc mogen verlaten.

Het uur is onder meer bedoeld om boodschappen te doen, of om op doktersbezoek te gaan. Daarnaast moeten de mannen zich drie keer per dag melden bij de beveiliging van het azc in Weert, dat nu nog plaats biedt aan duizend asielzoekers. Als de asielzoekers zich niet aan deze regels houden, lopen ze het risico maximaal drie maanden gevangenisstraf of een boete van 3.600 euro te krijgen.

In overleg met verschillende autoriteiten is ook besloten de uitzettingsprocedures van de twintig asielzoekers te versnellen. De mannen, allen tussen de 20 en 30 jaar en afkomstig uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië, hebben zich de afgelopen weken schuldig gemaakt aan onder meer diefstal, vechten, vandalisme, intimidatie en het bespugen van anderen.

Voetbalwet en noodverordening

De gemeente Weert had vorige week al laten weten de overlast zat te zijn en een voorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken (VVD) om lastige asielzoekers huisarrest te geven tijdens de jaarwisseling niet af te willen wachten. Burgemeester Heijmans stelde daarop op basis van de voetbalwet en een noodverordening een plan van aanpak op, dat bestond uit een groepsverbod, een gebiedsverbod en de nu ingestelde meldingsplicht.

Van de vier landen waar de mannen vandaan komen wordt alleen Libië als “niet-veilig” bestempeld door Nederland. Asielzoekers uit veilige landen maken over het algemeen zeer weinig kans op een verblijfsvergunning. Weert is niet de eerste gemeente die maatregelen neemt tegen asielzoekers die overlast veroorzaken; eerder deed ook Ter Apel dat al.