ADO-directie morele winnaar nu Wang grip verliest

Uitspraak zaak-ADO

De Chinese clubeigenaar Wang Hui wordt per direct geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag.

De Chinese clubeigenaar Wang Hui raakt zijn macht op ADO Den Haag grotendeels kwijt. Wang is voorlopig geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen en zijn bedrijf, grootaandeelhouder United Vansen, verliest het beheer over de aandelen. En er komt een onderzoek naar „het beleid en de gang van zaken” bij ADO. Dat zijn de belangrijkste conclusies in de uitspraak van de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam in de rechtszaak die de clubdirectie had aangespannen tegen United Vansen.

Met haar besluit poogt de ondernemingskamer rust te creëren in de chaos rond ADO en „constructief overleg” te bevorderen. Er komt een externe, onafhankelijke voorzitter van de raad van commissarissen als vervanger van Wang: curator Ben Knüppe, die eerder dit jaar onderzoek deed naar de onregelmatigheden bij FC Twente. Aan hem de zware taak om de verstoorde verhoudingen te herstellen en een uitweg te vinden in de financiële en bestuurlijke crisis.

Knüppe krijgt een beslissende stem in het toezichthoudende orgaan, waarin Wang wel mag aanblijven als lid. De invloed van de Chinezen wordt op meerdere vlakken gemarginaliseerd. De aandelen van United Vansen komen in beheer bij een onafhankelijke derde partij: Job van der Have, advocaat te Breda. Zo verliest het Chinese bedrijf zijn stemrecht in de aandeelhoudersvergadering.

De directie van ADO geldt als morele winnaar in deze rechtszaak. „We hebben gekregen wat we wilden”, zegt Paul Olden, advocaat van ADO. Hij wil niet spreken van een mooie dag voor de club. „Het is droevig dat dit nodig is.” ADO-directeur Mattijs Manders is tevreden: „Er is rust, wij kunnen nu achter de schermen bouwen aan een gezondere organisatie.”

Het huwelijk tussen ADO en United Vansen, dat de club een kleine twee jaar geleden overnam, is uitgelopen op een nachtmerrie. De verhoudingen tussen de ADO-directie en het bedrijf zijn volledig verstoord, mede door cultuurverschillen, communicatieproblemen en wantrouwen. Afgelopen maanden liepen de spanningen verder op door het uitblijven van een beloofde storting van United Vansen van 2,5 miljoen euro en het wegblijven van Wang bij vergaderingen.

Wang was maandag niet bij de mondelinge uitspraak aanwezig, vorige week ontbrak hij ook bij de zitting. United Vansen kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak. Grote vraag is wat Wang – na deze tik op de vingers van de rechter – nog voor toekomst ziet in Den Haag nu hij de grip op de club volledig kwijt is.

Wat gaat er nu gebeuren? Olden sluit niet uit dat de partijen het „alsnog eens worden over een oplossing”, zegt hij. „Onder druk wordt alles vloeibaar.” Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de aandelen – waar ADO eerder deze maand beslag op heeft laten leggen – verkocht worden, maar dat hangt af van de opstelling van United Vansen. Volgende week woensdag staan de partijen weer tegenover elkaar: dan eist ADO in een kort geding de betaling van 2,5 miljoen.

Een kleine tegenvaller was er ook voor ADO. De benoemingen van tv-presentator Kees Jansma en golfbaandirecteur Martin Toet als commissaris zijn ongeldig verklaard omdat de gevolgde procedure niet juist was.

    • Steven Verseput