Vulkanisme Diepzeevulkaan barst keurig uit in het voorspelde jaar

Foto University of Washington/OOI

Alsof een happende bek van een spookdier de kijker tegemoet springt. Het is harde lava, gefotografeerd op 1773 m diepte, bij de onderzeese vulkaan Axial Seamount, die op 24 april 2015 uitbarstte. De top van deze 1100 m hoge vulkaan ligt op 1400 m diepte. Science publiceerde er vrijdag twee artikelen over. In 2014 voorspelden twee Amerikanen (de auteurs van een van de artikelen) de eruptie vóór eind 2015.

Axial Seamount is de actiefste onderzeese vulkaan in het noordoostelijk deel van de Grote Oceaan. Er is de afgelopen jaren veel meetapparatuur geïnstalleerd. De vulkaan ligt op de Juan de Fuca Ridge, waar de Noord-Amerikaanse en de Pacifische Plaat uit elkaar bewegen, met een snelheid van 6 centimeter per jaar. Onder de vulkaan bevindt zich een magmakamer die langzaam volloopt met magma, en zo de zeebodem enkele meters omhoog duwt. Totdat de druk zo hoog oploopt dat de vulkaan uitbarst. Dat gebeurde eerder in 1998 en in 2011. En vorig jaar april dus weer. Via een breuk in de kraterwand liep de lava naar het noorden weg en vormde een 127 meter dik tapijt van ‘lavakussens’. Bovenstaande foto is genomen aan de voorkant van de stroom. De gapende bek heeft een doorsnede van 1 meter.