Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn, zeker 9 doden

In Berlijn zijn maandagavond zeker negen mensen omgekomen toen een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt. Een verdachte is aangehouden.

Hulpdiensten bij de kerstmarkt aan de voet van de Gedächtniskirche in West-Berlijn, waar een vrachtwagen op ingereden is.
Hulpdiensten bij de kerstmarkt aan de voet van de Gedächtniskirche in West-Berlijn, waar een vrachtwagen op ingereden is. Fabrizio Bensch/Reuters

Een vrachtwagen is maandagavond ingereden op een kerstmarkt aan de voet van de Gedächtniskirche op de Breitscheidplatz in het westen van Berlijn. Daarbij zijn zeker negen doden en vijftig gewonden gevallen. De Duitse politie zei kort na het ongeval uit te gaan van een aanslag, maar benadrukte vervolgens dat de achtergrond nog steeds onduidelijk is.

Later zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dat “veel erop wijst” dat er sprake is van een aanslag. Het Amerikaanse Witte Huis veroordeelt “wat een terroristische aanslag lijkt te zijn geweest”, meldt Reuters.

De politie heeft enkele uren na het voorval een persoon aangehouden vlak bij de kerstmarkt. Minister De Maizeière zei het vermoedelijk gaat om de chauffeur, dat kon aanvankelijk niet bevestigd worden. Hij wordt verhoord.

Een bijrijder is ter plaatste overleden, bevestigde de politie eerder al. De vrachtwagen blijkt uit Polen te komen.

Volg de berichtgeving over Berlijn ook in ons liveblog

De Duitse politie heeft inwoners van Berlijn via Twitter opgeroepen binnen te blijven en geen geruchten te verspreiden. Ook is gevraagd geen video’s te delen uit privacybescherming.

Twitter avatar PolizeiBerlin_E PolizeiBerlinEinsatz Please help us. Stay home and do not spread rumors. Follow us here for important information. #Breitscheidplatz

Volgens de Berliner Zeitung reed de truck iets na 20.00 uur de City Weihnachtsmarkt op, en kwam tot stilstand voor een kerstboom. De omgeving van het plein werd kort na het incident volledig afgesloten. De politie roept op de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten.

Geen gevaar meer

Burgemeester Michael Müller van Berlijn heeft de Breitscheidplatz maandagavond nog bezocht. Rond 22.00 uur kon hij melden dat de situatie “onder controle” is. Ook de politie laat weten dat er geen aanwijzingen zijn voor gevaarlijke situaties elders in de stad.

Müller reageerde geschokt op de gebeurtenissen. “Wat we hier zien, is dramatisch”, zei hij tegenover de Berliner Zeitung.

Bekijk ook: Fotoserie van vermoedelijke aanslag in Berlijn
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Wat een intens triest gezicht, de omver gereden kraampjes, omgevallen kerstboom, de massieve truck, verlichte Gedächtniskirche, zwaailichten

De politie heeft een opvangcentrum opgericht voor familie en vrienden van de slachtoffers. Ook is er een telefoonnummer voor informatie ingesteld (0049-030-54023111).