Gesloten liveblog

Aantal doden kerstmarkt Berlijn opgelopen tot twaalf

In Berlijn is maandagavond een vrachtwagen ingereden op een kerstmarkt. Volgens de Berlijnse politie zijn daarbij zeker twaalf doden gevallen. Een vermoedelijke dader is opgepakt, in de truck is een dode gevonden.

'Kerstmarkten beter beveiligen'

Op de kerstmarkten in Berlijn en elders in Duitsland zijn geen gewapende politie-agenten of blokkades voor het verkeer, zoals inmiddels wel gebruikelijk is bij grote publieksevenementen in Frankrijk en België. Het debat over de veiligheid op Duitse kerstmarkten is dan ook gelijk op gang gekomen.

CDU-politica Julia Klöckner zegt tegen Bild dat 'het verkeerd zou zijn om de kerstmarkten nu te sluiten, maar dat ze wel beter beveiligd moeten worden.'

Kerkdiensten en persconferentie op dinsdag

Het onderzoek naar de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt in Berlijn gaat deze dinsdag in volle gang verder. Wat staat er verder te gebeuren?

  • Vanaf 11.30 uur ligt er een condoleance-register in de Gedächtniskirche.
  • Om 12 uur is er een gebed in de Hedwigs Kathedraal.
  • Om 13 uur geeft de politie een persconferentie.
  • Om 18 uur is er een dienst in de Gedächtniskirche.

Wat weten we tot nu toe?

  • Rond 20 uur maandagavond reed een vrachtwagen met zo'n 65 km/h op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn op de winkelende menigte in.
  • Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière 'wijst veel op een aanslag', maar een ongeluk wordt nog steeds niet uitgesloten.
  • Bij de vermoedelijke aanslag zijn zeker twaalf doden en 48 gewonden gevallen.
  • In de vrachtwagen werd een dode man met de Poolse nationaliteit aangetroffen.
  • De waarschijnlijke chauffeur vluchtte en is kort daarna aangehouden. Volgens Duitse media gaat het om een Pakistaanse of Afghaanse vluchteling.
  • Er zijn geen Nederlanders onder de slachtoffers liet minister Koenders van Buitenlandse Zaken maandagavond weten.

Rouwende Merkel zet Facebook-pagina op zwart

Angela Merkel heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, maar heeft via haar woordvoerder wel laten weten 'in rouw te zijn'. Ook heeft de bondskanselier haar Facebook-pagina op zwart gezet.

Ze houdt nauw contact met minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en de Berlijnse burgemeester Michael Müller over de gebeurtenissen.

AfD-politicus: 'Dit zijn Merkels' doden'

Terwijl de gevestigde politici in Duitsland kalm reageren op de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, geeft AfD-leider Marcus Pretzell in de deelstaat Noordrijn-Westfalen bondskanselier Angela Merkel de schuld:

"Wanneer slaat de Duitse rechtstaat terug? Wanneer houdt deze vervloekte huichelarij eindelijk op? Dit zijn Merkels doden", schrijft de politicus van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland op Twitter.

Wann schlägt der deutsche Rechtsstaat zurück? Wann hört diese verfluchte Heuchelei endlich auf? Es sind Merkels Tote!#Nizza#Berlin

— Marcus Pretzell (@MarcusPretzell) 19 december 2016

SPD-vicevoorzitter Ralf Stegner noemt de tweet van Pretzell "ongelooflijk en walgelijk".

Politie: Dode man in vrachtwagen is Pools

De politie in Berlijn bevestigt dat de dode man die in de vrachtwagen werd aangetroffen een Pool is. Over de nationaliteit van de gearresteerde chauffeur is nog geen uitsluitsel gegeven. Volgens Duitse media gaat het om een Pakistaanse of Afghaanse vluchteling, die in februari Duitsland binnen is gekomen.

#Ermittlungsstand: Bei dem im LKW am #Breitscheidplatz tot aufgefundenen Mann handelt es sich um einen polnischen Staatsbürger.

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) 20 december 2016

Geen Nederlanders onder de slachtoffers

Minister Bert Koenders is 'geschokt door het afschuwelijke nieuws over kerstmarkt Berlijn'. Hij liet maandagavond via het Twitter-account van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat er geen Nederlanders zijn onder de slachtoffers.

We leven intens mee met Duitse volk en onze Duitse collega's. Op dit moment geen sprake van Nederlandse slachtoffers, aldus #Koenders 2/2

— Ministerie van BZ (@MinBZ) 19 december 2016

Reacties Duitse politici: geschokt maar terughoudend

Duitse politici reageren in de Duitse media geschokt op de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt. Maar ze zijn ook terughoudend om te speculeren over de dader. In Die Zeit zegt bondspresident Joachim Gauck dat "zijn gedachten bij alle familieleden van slachtoffers zijn". De minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) waarschuwt voor al te voorbarige conclusies en speculaties:

"Over wat er vanavond gebeurd is, weten we nog niets zeker. De veiligheidsdiensten werken onder hoge druk om uit te zoeken wie hiervoor verantwoordelijk is."

Ook de vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) schrijft dat het gebeuren hem diep heeft getroffen, maar:

Het is nu niet de tijd om te speculeren."

Het onderzoek gaat ondertussen op het plein in Berlijn nog door:

De forensische politie op de Breitscheidplatz waar de vrachtwagen inreed op aanwezigen. Foto Michael Sohn/AP

VS: veroordelen daad Berlijn

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice laat weten dat de VS de vermoedelijke aanslag in Berlijn veroordelen. In een verklaring van het Witte Huis, laten de VS weten dat ze hun "bondgenoot" terzijde staan.

Twitter avatar WhiteHouse The White House Read the statement from @Price44 on the attack on a Christmas market in Berlin, Germany: https://t.co/RHEDJvR3ee https://t.co/Yw9x4cCH8q

Arrestatie moordaanslag Ankara
In ander nieuws over de moordaanslag die in Ankara werd gepleegd op de Russische ambassadeur, meldt de NOS dat er vier mensen zijn gearresteerd: de ouders, zus en huisgenoot van de 22-jarige schutter.

Dodental loopt op tot twaalf

Het dodental door de vermoedelijke aanslag in Berlijn is opgelopen tot twaalf. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt. 48 mensen liggen in het ziekenhuis, een deel van hen is zwaargewond.

Twitter avatar PolizeiBerlin_E PolizeiBerlinEinsatz A sad certainty: Today 12 people died at #Breitscheidplatz, 48 partially seriously injured are cared for by hospitals.

'Geen vrachtwagens rond Glazen Huis'

Breda heeft besloten na de vermoedelijke aanslag in Berlijn extra veiligheidsmaatregelen te nemen, meldt Omroep Brabant. Rond het Glazen Huis, waar de dj's van 3FM Serious Request hun jaarlijkse inzamelactie houden, worden morgenochtend extra hekken geplaatst zodat er geen vrachtwagens en auto's bij kunnen komen. De stad had de toegangswegen naar de Grote Markt afgezet zodat er geen vrachtwagens konden en kunnen komen. Nu moeten winkels en horeca rondom het gebied zich bevoorraden met behulp van steekkarretjes. Burgemeester Depla hoopt op "begrip" van iedereen voor de omstandigheden.

Route van de vrachtwagen in beeld

The New York Times heeft een fotoplattegrond van de route gemaakt die de vrachtwagen reed voordat deze op de kerstmarkt op in mensen inreed.

Ook die Zeit heeft een kaartje gemaakt:

Hier sehen Sie die Fahrt des Lkws, der in einen Weihnachtsmarkt in Berlin fuhr. Unser Live-Blog https://t.co/Aa7ZuqVMGd pic.twitter.com/gi7hic4vyM

— ZEIT ONLINE (@zeitonline) December 20, 2016

'Vrachtwagenchauffeur vluchteling'

Verschillende Duitse media meldden eerder al dat de vrachtwagenbestuurder een buitenlandse afkomst zou hebben. Nu meldt de Duitse krant die Welt dat het zou gaan om een Pakistaanse vluchteling, die in februari dit jaar Duitsland zou zijn ingekomen. De berichten zijn nog niet bevestigd.

'Nuchter blijven'

NRC-columnist Tom-Jan Meeus roept in zijn column op na de gebeurtenissen in Berlijn en Ankara om nuchter te blijven. Want terroristen zijn erbij gebaat als wij emotioneel reageren.

In feite wordt onze manier van leven al het hele jaar op de proef gesteld, met de Brexit, de uitslag van het Oekraïnereferendum, de aanslagen in Frankrijk, de verkiezing van Trump, de groei in de peilingen van Wilders, alsmede het feit dat zijn minachting voor de rechtsstaat zijn populariteit slechts vergroot.

Lees ook: Hun doel: dat wij elkaar beschuldigen

Gebied van de markt blijft voorlopig afgezet

De Breitscheidplatz, het plein waar de vrachtwagen inreed op de mensen, blijft voorlopig ruim afgezet zodat de forensische politie zijn onderzoek kan doen, meldt de politie van Berlijn via Twitter.

Twitter avatar PolizeiBerlin_E PolizeiBerlinEinsatz Aktuell bleibt der #Breitscheidplatz weiträumig für die Tatortarbeit unserer Ermittler/innen gesperrt.

'Doelgerichte aanslag'

Alhoewel de Duitse politie nog terughoudend is, spreken ooggetuigen op de Berlijnse kerstmarkt van een 'doelgerichte aanslag'. Dat tekent correspondent Juurd Eijsvoogel op, die kort nadat de truck inreed op mensen ter plaatse was. Een dergelijke aanslag was al langer de vrees in Duitsland, schrijft hij:

Lees ook: 'Mogelijk gekaapte truck rijdt in op kerstmarkt Berlijn: zeker 9 doden'

Duitse media: 'Chauffeur vrachtwagen Pakistaans of Afghaans'

Verschillende Duitse media melden dat de chauffeur van de vrachtwagen die de kerstmarkt op reed een Pakistaanse of Afghaanse achtergrond heeft. Dit nieuws is niet bevestigd. Volgens Der Tagesspiegel is de man bekend bij de Duitse veiligheidsdiensten. Niet vanwege terroristische activiteiten, maar vanwege kleine vergrijpen in het verleden. De Berliner Zeitung zegt dat het om een Afghaan gaat. Hij zou de bijrijder hebben doodgeschoten. Ook dit is nog niet bevestigd.

Trump reageert: 'Beschaafde wereld moet denken veranderen'

Ook aanstaand president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft op de vermoedelijke aanslag in Berlijn gereageerd. In een tweet waarin Trump ook de schietpartij nabij een moskee in Zürich en de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara noemde, zei hij dat de "beschaafde wereld zijn manier van denken moet veranderen".

Tegenover Reuters veroordeelde hij de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt. Trump zei dat terreurbeweging Islamitische Staat en andere "islamitische terroristen" christenen afslachten "als onderdeel van hun wereldwijde jihad".

Today there were terror attacks in Turkey, Switzerland and Germany - and it is only getting worse. The civilized world must change thinking!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 19, 2016

'Truck vermoedelijk gestolen in Polen'

De Berlijnse politie meldt op Twitter dat de truck die de kerstmarkt op reed vermoedelijk gestolen is van een bouwplaats in Polen. Bevestigd is het nog niet. "Onderzoek is in volle gang", aldus de politie in Berlijn.

Es besteht der Verdacht, dass dieser LKW in Polen von einer Baustelle gestohlen wurde. Die Ermittlungen dazu laufen. #Breitscheidplatz

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) December 19, 2016

Duitse minister van Binnenlandse Zaken: 'Veel wijst op aanslag'

Hoewel de autoriteiten in Duitsland tot nu toe een slag om de arm hielden, zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dat "veel erop wijst" dat er sprake is van een aanslag. Ook zei de minister dat de man die in de buurt van de kerstmarkt is gearresteerd vermoedelijk de chauffeur is. Hij wordt momenteel verhoord.

Frankrijk verhoogt beveiliging kerstmarkten

Frankrijk gaat extra beveiliging inzetten op kerstmarkten in het land. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde dat maandag aan, in de nasleep van het incident op de Berlijnse kerstmarkt.

Deze zomer reed een 31-jarige Tunesiër met een vrachtwagen in op een mensenmenigte in Nice. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven en raakten meer dan vierhonderd mensen gewond.

'Nationaliteit bijrijder Pools'

Een woordvoerder van de Duitse politie heeft tegenover Reuters gezegd dat de vrachtwagen afkomstig is uit Polen. Over de nationaliteit van de bijrijder - wiens lichaam werd aangetroffen in de cabine - konden de autoriteiten niks zeggen. Ook niet over de nationaliteit van de chauffeur.

Eerder op de avond meldde de Duitse televisiezender ARD al dat het bedrijf waar de truck toe behoorde Pools was, en dat de truck een Pools nummerbord had. De eigenaar van het bedrijf zei tegenover AFP dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde. Hij was volgens hem een "zeer ervaren chauffeur". De eigenaar had sinds 16.00 uur maandagmiddag geen contact meer met hem kunnen leggen.

Een andere man die met de vermoedelijke aanslag te maken had is in de buurt van de Breitscheidplatz, waar de kerstmarkt stond, gearresteerd.

Witte Huis veroordeelt 'vermoedelijke terroristische aanslag'

Het Witte Huis noemt het incident op de kerstmarkt in Berlijn een "vermoedelijke terroristische aanslag", en zei deze ten zeerste te veroordelen. In een verklaring tegenover Reuters:

"We zijn in contact geweest met Duitse overheidsfunctionarissen, en we staan klaar om assistentie te verlenen terwijl zij bijkomen van en onderzoek doen naar dit vreselijke incident."

Voorpagina's kranten

Verschillende Europese kranten hebben al een afbeelding van hun voorpagina van dinsdag op Twitter gezet. Een selectie:

nrc.next

Berlijn in shock. Voorpagina #nrc morgen. pic.twitter.com/ZwSA750De6

— peter vandermeersch (@pvdmeersch) December 19, 2016

De Volkskrant:

De voorpagina van de Volkskrant morgen #Berlijn pic.twitter.com/ydjE3QLsjz

— de Volkskrant (@volkskrant) December 19, 2016

Bild

The @BILD front page. #tomorrowspaperstoday @suttonnick @hendopolis pic.twitter.com/D7t5pJ1giZ

— Tanit Koch (@tanit) December 19, 2016

The Guardian:

@guardian front page, Tuesday: 9 dead in Berlin horror. pic.twitter.com/oAyeSOScus

— John O'Brennan (@JohnOBrennan2) December 19, 2016

Britse krant Daily Express

EXPRESS: Slaughter at the Christmas market #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/GQNdCxeqZY

— Neil Henderson (@hendopolis) December 19, 2016

De Britse Metro:

METRO: Massacre at the market #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/0sU6wsDm51

— Neil Henderson (@hendopolis) December 19, 2016

Aanslag of ongeluk?

Was het een aanslag of een ongeluk? De Duitse autoriteiten zijn er nog niet over uit, hoewel de politie eerder op de avond zei te vermoeden dat het om een aanslag ging.

Toch zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier dat er nog veel onduidelijk is over wat er precies is gebeurd. Veiligheidsdiensten voeren momenteel onderzoek uit op de kerstmarkt.

Dick Schoof: 'Volgen op de voet'

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, heeft via Twitter op de aanslag gereageerd. "We volgen [het] op de voet", schrijft hij. Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd.

Dodelijke #aanslag kerstmarkt #berlijn. We volgen op de voet. Helaas past dit in huidig dreigingsbeeld. Dreigingsniveau NL blijft 4 van 5

— DickSchoof (@DickSchoof) December 19, 2016

'Truck kwam met hoge snelheid aangereden'

"De truck kwam met hoge snelheid aangereden", zegt een medewerker van de kerstmarkt tegen de Berliner Zeitung.

"Mensen renden weg en vielen op de grond. Ik heb nog een ernstig gewonde van onder de truck vandaan getrokken. Toen zag ik de puinhoop: alle doden en zwaargewonden, die in hun eigen bloed lagen."

Reis naar Berlijn kan geannuleerd worden

Volgens persbureau ANP kunnen mensen die voor de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, deze kosteloos omboeken of annuleren. Reisbureau Neckermann Reizen en Vrij Uit bieden deze mogelijkheid aan allen die de komende drie dagen naar de Duitse hoofdstad zouden reizen. TUI Nederland werkt ook aan een oplossing voor ongeruste klanten, zei het tegen ANP.

'Intens triest gezicht'

Onze correspondent Juurd Eijsvoogel is op de kerstmarkt aanwezig. "Een intens triest gezicht", schrijft hij op Twitter. "De omver gereden kraampjes, omgevallen kerstboom, de massieve truck, verlichte Gedächtniskirche, zwaailichten."

Wat een intens triest gezicht, de omver gereden kraampjes, omgevallen kerstboom, de massieve truck, verlichte Gedächtniskirche, zwaailichten

— Juurd Eijsvoogel (@JuurdEijsvoogel) December 19, 2016

Hollande reageert

De Franse president Francois Hollande heeft op twitter gereageerd op de (vermoedelijke) aanslag in Berlijn. "Ik betuig mijn medeleven en solidariteit aan bondskanselier Merkel, het Duitse volk en de families van de slachtoffers in Berlijn", schreef hij.

J'exprime ma solidarité et ma compassion à la Chancelière Merkel, au peuple allemand et aux familles des victimes de Berlin.

— François Hollande (@fhollande) December 19, 2016

'Transportbedrijf verloor contact met chauffeur'

Volgens de Duitse televisiezender ARD verloren de eigenaren van het Poolse transportbedrijf waartoe de truck behoorde omstreeks 16.00 uur contact met de chauffeur. Of de chauffeur ook degene was die de kerstmarkt opreed, is onduidelijk. Enkele Duitse media speculeren over het feit dat de chauffeur mogelijk overmeesterd is. Deze berichten zijn nog niet bevestigd.

ARD-Korrespondentin: LKW stammt aus Polen. Eigentümer verlor angeblich um 16:00 Uhr Kontakt zum Fahrer. #Berlin #Breitscheidplatz

— tagesschau (@tagesschau) December 19, 2016

'Truck van Pools transportbedrijf'

Volgens de Berliner Zeitung behoort de truck die de kerstmarkt op reed tot een Pools transportbedrijf. De eigenaar van het bedrijf, zou maandagavond tegen een Pools radiostation hebben gezegd dat een neef van hem op weg was met de truck naar Berlijn. Zijn plan was om daar de nacht door te brengen, aldus Z.. Hij kan zich niet voorstellen dat zijn neef erachter zit.

Nederlandse politici reageren

Naast premier Rutte hebben inmiddels meerdere Nederlandse politici op de aanslag gereageerd. Vice-premier Lodewijk Asscher spreekt van een "afschuwelijke aanslag". CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma: "De vreselijke aanslag in Berlijn veroorzaakt leed en verdriet bij velen. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

Afschuwelijke aanslag kerstmarkt Berlijn. Gedachten gaan uit naar de slachtoffers en allen die nu in verdriet en onzekerheid verkeren

— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) December 19, 2016

Vreselijke aanslag op Berlijnse Kerstmarkt treft Duitsland in het hart. Ik bid alle getroffenen troost en kracht toe.

— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) December 19, 2016

Hoe gestoord kun je zijn! Inrijden op mensen die met familie en vrienden een feest van vrede vieren. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers

— Jesse Klaver (@jesseklaver) December 19, 2016

De vreselijke aanslag in Berlijn veroorzaakt leed en verdriet bij velen. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden.

— Sybrand Buma (@sybrandbuma) December 19, 2016

Zoveel mensen die uitzagen naar Kerst en nu zoveel verdriet. Heer, ontferm U over ons.. #Berlijn

— Gert-Jan Segers (@gertjansegers) December 19, 2016

Politie Berlijn: 'Geen indicaties van verder gevaar'

De Berlijnse politie zegt op twitter geen indicaties te hebben van 'verdere gevaarlijke situaties' in de buurt van de kerstmarkt.

Currently, there are no indications of further dangerous situations in the city near #Breitscheidplatz.

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) December 19, 2016

Duitse politie roept inwoners op thuis te blijven

De Duitse politie heeft inwoners van Berlijn via twitter opgeroepen binnen te blijven en geen geruchten te verspreiden. Ook is het publiek gevraagd de wegen van en naar de Breitscheidplatz vrij te houden voor de hulpdiensten.

Bitte helfen Sie uns. Bleiben Sie zu Hause & verbreiten Sie keine Gerüchte. Folgen Sie uns hier für wichtige Infosl. #Breitscheidplatz

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) December 19, 2016

Politie Berlijn: 'Achtergrond van incident nog steeds onduidelijk'

De politie van Berlijn meldt op twitter dat de achtergrond van het incident op de kerstmarkt nog steeds onduidelijk is. Oftewel: het is nog niet zeker of er gesproken kan worden van een aanslag. Eerder op maandagavond zei de politie wel dat vermoeden te hebben.

The background is still unclear. Our #LKA takes the investigations. #Breitscheidplatz

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) December 19, 2016

Burgemeester Berlijn: 'Situatie onder controle'

Michael Müller, de burgemeester van Berlijn, is aanwezig op de getroffen kerstmarkt. Tegenover de Berliner Zeitung zegt hij dat de situatie inmiddels onder controle is. Hij reageerde geschokt op de gebeurtenissen maandagavond, waarbij minstens negen doden vielen. Müller: "Wat we hier zien, is dramatisch."

Rutte reageert: 'Wij treuren mee om de vele doden'

Premier Mark Rutte heeft via Twitter gereageerd op de vermoedelijke aanslag in Berlijn. "We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde", tweette hij. Hij zegt de Duitse bondskanselier namens Nederland medeleven heet overgebracht en "aangeboden te helpen waar kan".

Berlijn treurt. En wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst... 1/2

— Minister-president (@MinPres) December 19, 2016

van zijn geliefde. Ik heb mijn Duitse collega Angela Merkel namens NL ons medeleven overgebracht en aangeboden te helpen waar het kan. 2/2

— Minister-president (@MinPres) December 19, 2016

In Beeld: vermoedelijke aanslag op kerstmarkt Berlijn

We maakten een In Beeld-serie over de vermoedelijke aanslag in Berlijn. Bekijk deze hier:

In beeld: Aanslag met vrachtwagen op kerstmarkt Berlijn

Bijrijder dood

Reuters meldt op basis van het Duitse televisiekanaal N24 dat de chauffeur van de truck een bijrijder had. Deze zou inmiddels omgekomen zijn.

Locatie van het incident

De vermoedelijke aanslag vond plaats op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz, in het westen van Berlijn:

'Politie arresteert dader'

Reuters meldt dat de Duitse politie de chauffeur van de truck nabij de kerstmarkt heeft gearresteerd. De Duitse krant Bild berichtte eerder dat de dader op de vlucht was.

Markt volledig leeg, afgezet met linten

Onze correspondent Juurd Eijsvoogel, vanaf de kerstmarkt:

Mike Fox, een veertiger uit Birmingham, had met zijn vriendin net glühwein gedronken op de markt.

“De truck kwam eraan en scheurde op drie meter afstand langs, op vijf meter van mijn vriendin. Hij minderde geen vaart, het zag eruit alsof het opzettelijk was. Ik zag gewonden, onder meer drie mensen met gebroken ledematen.”

De City Weihnachtsmarkt aan de voet van de Gedächtniskirche in het westen van Berlijn is door de politie rond half tien met linten afgezet, en er zijn geen mensen meer op de markt. Ook in de straten eromheen is het rustig. Fox: “Bij ons in het Verenigd Koninkrijk zetten ze altijd grote betonblokken rondom kerstmarkten. Die heb ik hier opmerkelijk genoeg niet gezien.”

Britse getuige #kerstmarkt #Berlijn: bij ons in Birmingham is kerstmarkt afgezet met betonblokken voor veiligheid, heb ik hier niet gezien pic.twitter.com/ksBpMzLgiu

— Juurd Eijsvoogel (@JuurdEijsvoogel) December 19, 2016

Beelden van na de aanslag

Politie bij de vrachtwagen die op de kerstmarkt inreed. Foto Reuters

Fabrizio Bensch/Reuters

Dodental bijgesteld naar negen

Volgens de Duitse politie is het dodental inmiddels opgelopen tot negen. Het aantal gewonden staat op zeker vijftig.

In Berlijn is maandagavond een vrachtwagen ingereden op een kerstmarkt. Volgens de Berlijnse politie is daarbij zeker één dode gevallen. Het Duitse persbureau DPA meldt dat de politie uitgaat van een aanslag. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen.

Volgens de Berliner Zeitung reed de truck iets na 20.00 uur de markt op. De straat is inmiddels volledig afgesloten. Op foto's die rondgaan op sociale media zijn beschadigde tafels en stallen te zien. Het incident vond plaats op de Breitscheidsplatz in de wijk Charlottenburg. De politie heeft een opvangcentrum opgericht voor familie en vrienden van de slachtoffers.

Beelden van de getroffen kerstmarkt:

Footage from near Breitscheidplatz #Berlin, after a truck ran through a Christmas market. pic.twitter.com/02qjzfgo89

— Tennessee GOP (@TEN_GOP) December 19, 2016

Lorry just ploughed through Christmas market in #berlin. There is no road nearby. People crushed. I am safe. I am safe pic.twitter.com/63iWMmdSKr

— Emma Rushton (@ERushton) December 19, 2016