Veiligheidsraad stemt in met toezicht op evacuatie Aleppo

Inmiddels hebben duizenden mensen Oost-Aleppo kunnen verlaten, onder wie ook de 7-jarige Bana Alabed.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt in met een resolutie om toezicht te houden op de evacuatie uit Oost-Aleppo.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt in met een resolutie om toezicht te houden op de evacuatie uit Oost-Aleppo. Foto: Andrew Kelly / Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag unaniem ingestemd met een Frans voorstel om VN-waarnemers toezicht te laten houden op de evacuatie van Oost-Aleppo. In de resolutie wordt van alle partijen geëist dat de medewerkers “veilig, onmiddellijk en ongehinderd” toegang krijgen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de Fransen is de resolutie noodzakelijk om “massale wreedheden” door Syrische troepen en met name milities tegen te gaan. Zondag werd er meer dan drie uur door diplomaten over de tekst vergaderd. Zowel Rusland als Frankrijk dienden conceptteksten in.

Lees ook: Vijf vragen over de val van Aleppo

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde volgens Reuters het aannemen van de resolutie slechts een eerste stap. Hij zou na afloop van de vergadering hebben gezegd:

“Frankrijk roept alle partijen en met name het regime op om verantwoordelijk te zijn zodat deze resolutie zonder vertraging wordt uitgevoerd en dat een langdurige staakt-het-vuren kan worden bereikt”.

Evacuatie

De evacuatie van Oost-Aleppo is maandag langzaam op gang gekomen. Het Rode Kruis schrijft dat maandag 75 bussen met 5.000 mensen uit Aleppo zijn geëvacueerd. In totaal hebben volgens Turkije 20.000 mensen de stad kunnen verlaten onder wie 47 kinderen uit een weeshuis. Unicef zegt dat sommige kinderen in slechte conditie zijn.

Volgens enkele hulpverleners zou ook de 7-jarige Bana Alabed, die beroemd werd met tweets over de bombardementen in Oost-Aleppo, met haar familie de stad hebben verlaten. Volgens Reuters zou haar moeder Fatemah, die ook het Twitteraccount beheert, tegen het pro-oppositie nieuwsagentschap Qasioun hebben gezegd:

“Ik ben verdrietig omdat ik mijn land verlaat, ik laat mijn ziel achter. We kunnen niet blijven omdat er veel bommen zijn en geen drinkwater of medicijnen. De evacuatie was zwaar omdat we bijna 24 uur in een bus zaten zonder voedsel of water.”

De evacuatie uit de dorpen al-Foua en Kefraya in de Syrische provincie Idlib is maandag ook begonnen. Er zouden 500 burgers zijn vertrokken, meldt het Rode Kruis. Dit was een voorwaarde voor de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo. Als burgers uit deze sjiitische dorpen de streek mogen verlaten, kunnen ook rebellen en burgers uit Oost-Aleppo vertrekken.

Jan Egeland, hulpcoördinator van de Verenigde Naties, spreekt op Twitter van een complexe evacuatie.

Twitter avatar NRC_Egeland Jan Egeland Complex evacuations from East Aleppo and Foua & Kefraya now in full swing. More than 900 buses needed to evacuate all. We must not fail.

Eerdere pogingen

De Veiligheidsraad probeerde al twee keer keer eerder actie te ondernemen in Syrië maar deze resoluties werden geblokkeerd door Rusland en China. Op 5 december sneuvelde een resolutie om een wapenstilstand van zeven dagen uit te roepen in Aleppo door een veto van China en Rusland. Twee maanden eerder blokkeerde Rusland met een veto een Franse resolutie om de luchtaanvallen op de stad te stoppen.

De evacuatie van Oost-Aleppo zou eigenlijk vorige week al beginnen maar werdvrijdag gestaakt nadat een konvooi met burgers beschoten werd. Zowel de rebellen als het Syrische regime beschuldigden elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren waardoor de evacuatie moest worden gestaakt.