Valuta

Venezuela stelt afschaffing bankbiljet uit

De Venezolaanse president Maduro heeft zaterdag bekendgemaakt de afschaffing van het bankbiljet van 100 bolívar uit te stellen tot 2 januari. Dat meldt AP. Eerder deze week maakte Maduro bekend het briefje uit de roulatie te halen. De onverwachte afschaffing zorgde voor chaos. Mensen stonden in lange rijen om hun geld te wisselen. Zaterdag ontstonden felle protesten in zes steden. De beslissing van Maduro volgde op het uitblijven van het vervangende biljet, omdat drie transportvliegtuigen „gesaboteerd” waren. Het vervangen van het biljet was volgens de president nodig omdat Venezuela kampt met enorme inflatie. De waarde van het biljet is in een jaar van 10 naar 3 dollarcent gedaald. Er zouden nieuwe munten en biljetten komen zodat mensen niet met zakken geld over straat hoeven. (NRC)