Trump krijgt genoeg kiesmannen achter zich voor presidentschap

Hij haalde zonder moeite de 270 benodigde kiesmannen. Een verrassing bleef daarmee uit.

De stemming van het Electoral College van Michigan
De stemming van het Electoral College van Michigan Sarah Rice/Getty Images/AFP

Meer dan 270 kiesmannen van het Electoral College hebben gekozen voor Donald Trump. Dat meldt persbureau AP. Daarmee heeft hij er genoeg achter zich om formeel president te worden. Hillary Clinton had maandagavond laat 169 kiesmannen.

Het waren de kiesmannen van Texas die Trump de grens van 270 kiesmannen over hielpen. Een verrassing in de stemming in het 538-leden tellende kiescollege blijft daarmee uit. De afgelopen weken waren er meerdere oproepen aan de kiesmannen om niet te kiezen voor Trump, onder andere omdat Clinton 2,5 miljoen stemmen méér kreeg tijdens de verkiezingen. Een Republikein uit Texas gaf bovendien aan het niet over zijn hart te krijgen om voor Trump te kiezen. Een tweede voegde zich maandagavond daarbij.

De zakenman kreeg echter zonder moeite de benodigde 270 kiesmannen achter zich, nog voordat de kiesmannen van alle staten hun keuze bekend hadden gemaakt. Als de kiesmannen niet hadden gekozen voor Trump zou dat ook hoogst ongebruikelijk zijn geweest. Het College volgt vrijwel altijd de uitslag van de stemming in de staat die ze representeren.