Tientallen arrestaties in Congo bij demonstraties tegen president

Het leger en de politie zijn ingezet om onlusten in het land te bestrijden. De termijn van president Kabila loopt maandag af, maar hij weigert op te stappen.

Mensen op straat in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Op straat is het er onrustig: president Kabila moet dinsdag 20 december aftreden, maar niets wijst erop dat hij dat van plan is.
Mensen op straat in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Op straat is het er onrustig: president Kabila moet dinsdag 20 december aftreden, maar niets wijst erop dat hij dat van plan is. Foto AFP

In de Democratische Republiek Congo zijn maandag tientallen mensen gearresteerd die protesteerden tegen zittend president Kabila. De termijn van het Afrikaanse staatshoofd loopt officieel maandag af, maar hij weigert op te stappen. Het leger en de politie zijn ingezet om onlusten in het land te bestrijden, meldt persbureau AP.

Volgens Human Right Watch arresteerden de Congolese autoriteiten 41 activisten en leden van de oppositie in de oostelijk gelegen stad Goma. Hoewel de regering demonstraties heeft verboden, kwamen in de loop van de dag meerdere demonstranten samen in hoofdstad Kinshasa. Bij de universiteit in Kinshasa werd betogers - zwaaiend met rode kaarten, terwijl ze president Kabila opriepen te vertrekken - door veiligheidstroepen de weg naar het centrum versperd. Bij demonstraties in september schoten politie en leger vijftig betogers dood.

Lees ook dit stuk van onze correspondent Koert Lindijer: Koerst Congo weer aan op geweld?

Joseph Kabila is aan de macht sinds zijn vader - Laurent Kabila - in 2001 door zijn eigen kindsoldaten werd vermoord. Joseph Kabila’s tweede ambtstermijn loopt maandag af en hij mag zich volgens de grondwet niet nog eens verkiesbaar stellen. Door steeds nieuwe verkiezingen tegen te houden, probeert hij toch aan de macht te blijven, stelt de Congolese oppositie. De hoogste rechter in Congo heeft eerder geoordeeld dat Kabila mag aanblijven tot er een opvolger is gekozen.

Zie ook deze In Beeld: Dit zijn de stille slachtoffers van decennia geweld in Congo

In november besloot de Congolese regeringscoalitie in samenspraak met enkele andere kleine partijen de verkiezingen uit te stellen tot april 2018, tot woede van de oppositie. De besprekingen tussen de oppositie en de regering hierover werden zaterdag gestaakt nadat de partijen er niet in slaagden tot een oplossing te komen.

De regering heeft laten weten dat de besprekingen woensdag weer verder gaan als een groep met katholieke bisschoppen is teruggekeerd uit Rome. Zij hebben namelijk een bemiddelende functie tussen de oppositie en de regering.