Recensie

Recensie Muziek

Sociaal bewuste teksten op funky afrobeat

Terwijl veel afrobeatgroepen het genre oprekken, keert de gerenommeerde band Fanga juist terug naar de kern. Dat wil zeggen meer funk dan jazz, roterend rond een brommende baritonsax en een soepel afro-gitaartje. De Franse band bestaat al sinds 1998. Eerder experimenteerde Fanga onder meer met Marokkaanse ‘gnawa’, maar zulke Noord-Afrikaanse invloed is niet hoorbaar op Kaleidoscope. Wel grooves uit Ethiopië, Mali, Benin en Nigeria, want gevarieerd is de band nog altijd. Vooral zanger en liedjesschrijver Korbo uit Burkina Faso zorgt ervoor dat Fanga anders klinkt dan de meeste afrobeatbands. Zijn sociaal bewuste teksten nemen een belangrijke plek in. Het beste nummer van de plaat is dan ook ‘Soldiers’, waarop de beat aanvankelijk opgebouwd wordt uit het laden van een geweer en op een reggae-achtige wijze het geweld in de samenleving bespreekt.