School in Istanbul ontkent ‘kerstverbod’

Spanning Berlijn-Ankara

De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije zijn verder verslechterd door het nieuws dat op een Duits-Turks gymnasium in Istanbul onderwijs over Kerstmis voortaan verboden zou zijn. Het traditionele kerstoptreden van het scholierenkoor op het Duitse consulaat is afgeblazen. Het ‘kerstverbod’ maakte grote verontwaardiging los in de Duitse politiek en media.

De schoolleiding ontkende zondag dat van een verbod sprake is. Het zou een misverstand zijn. Wel zouden de leraren „vooral voorbije weken teksten over Kerstmis en het christendom hebben behandeld die niet in het leerplan staan”. Er zouden uitspraken zijn gedaan „die van buitenaf gezien de weg vrijmaken voor manipulatie”.

Dinsdag had de schoolleiding aan de leraren een e-mail gestuurd, waarin volgens het Duitse persbureau DPA stond dat „met onmiddellijke ingang niets meer over kerstgebruiken en over het christelijke feest in het onderwijs medegedeeld, behandeld of gezongen” mag worden.

Het ruim 100 jaar oude, Duitstalige gymnasium is een Turkse school met louter Turkse leerlingen. Het is ook een Duitse school, omdat Duitsland er 35 leraren voor heeft uitgezonden die ook door Berlijn worden betaald. In Turkije werken 80 door Duitsland betaalde Duitse docenten. Overeenkomstig een verdrag met Turkije dragen zij ook de Duitse cultuur over.

„Wij begrijpen het verrassende besluit van het Istanbul Lisesi niet”, zei het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dit weekeinde. Een CDU-woordvoerder noemde het „volkomen onacceptabel” dat Duitsland wel de leraren betaalt, maar niet mag zeggen wat zij doceren.