Live
 

Teruglezen: moordaanslag op Russische ambassadeur in Turkije

Hij is inmiddels naar het ziekenhuis gebracht.

We sluiten het liveblog voor vanavond af

We sluiten het liveblog voor vanavond af. We starten het weer op als er weer nieuws is.

Hier een korte samenvatting met de belangrijkste ontwikkelingen rond de aanslag op de Russisch ambassadeur Andrei Karlov in Ankara. De ambassadeur werd tijdens de opening van een fototentoonstelling doodgeschoten. De schutter bleek een 22-jarige politieagent die 2,5 jaar voor de politie werkte. Hij werd vlak na de aanslag gedood tijdens een schotenwisseling met de militaire politie. Hoewel de aanslag formeel nog niet is opgeëist lijkt het verband te houden met de val van Aleppo. Tijdens de aanslag schreeuwde hij: "Allahu akbar. Vergeet Aleppo niet! Vergeet Syrië niet! Jullie zullen alleen veilig zijn als onze steden veilig zijn."

De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin hebben telefonisch overleg gehad. Ze benadrukken dat de aanslag geen schaduw over de verbeterde relatie tussen de twee landen zal werpen. Ze noemen de aanslag een provocatie.

Veiligheidsraad noemt aanslag terreurdaad

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich uitgesproken over de aanslag. Ze zouden de aanslag volgens Reuters in een verklaring een "terroristische daad" hebben genoemd en hebben veroordeeld.

Ban Ki-Moon noemde de aanslag een "zinloze daad van terreur".

Twitter avatar UN_Spokesperson UN Spokesperson Killing of #AndreyKarlov, #Russia Ambassador to #Turkey, a "senseless act of terror": Ban Ki-moon. https://t.co/aMUJikjikl

Waarschijnlijkheid houdt de aanslag verband met de val van Aleppo. De schutter zou hebben geroepen: "Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet!" De Veiligheidsraad had eerder vandaag ingestemd met toezicht op de evacuatie uit Oost-Aleppo.

Lees ook: 'Vergeet Aleppo niet', riep hij na zijn schot

'Gülen noemt aanslag een gruwelijke terreurdaad'

De Turkse geestelijke Fetullah Gülen, die zich in de Verenigde Staten bevindt, zou de aanslag op de Russische ambassadeur een "gruwelijke terreurdaad" hebben genoemd. Dat meldt persbureau Reuters. Hij zegt dat de kwaliteit van de Turkse veiligheidsdienst achteruit is gegaan na de mislukte coup deze zomer omdat er veel personeel is ontslagen of gevangen is genomen.

Al eerder noemde een adviseur van Gülen de beschuldigende opmerkingen van de Turkse autoriteiten "lachwekkend". Volgens de Turkse veiligheidsdienst zoudden er sterke aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen de schutter en de Gülen-beweging in de VS.

'Familie schutter opgepakt'

De Turkse politie zou de moeder, vader en zus van de schutter hebben opgepakt in de provincie Aydin, in het zuidwesten van Turkije. Dat meldt persbureau Reuters op basis van CNN Turkije. Ook de huisgenoot van de schutter zou zijn opgepakt nadat de politie hun huis had doorzocht.

'Gezond verstand gebruiken'

De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat het voor Rusland en Turkije van belang is om "gezond verstand" te gebruiken als het gaat over de aanslag op de Russische ambassadeur. Deze uitspraak deed hij vanuit Rusland waar hij toevallig is voor een ontmoeting met zijn collega's uit Rusland en Iran om te spreken over de situatie in Syrië.

Het Witte Huis veroordeelt aanslag in verklaring

Het Witte Huis noemt de aanslag in een verklaring "onaanvaardbaar". "Wij zijn eensgezind met Rusland en Turkije in onze vastberadenheid om terrorisme in alle vormen het hoofd te bieden".

Twitter avatar NSC44 WH National Security Statement on the assassination of Andrei Karlov, the Russian Ambassador to Turkey: https://t.co/K1a25cvMjz https://t.co/KFggIxB0Lz

Verder adviseren de Amerikanen om tot 20 december weg te blijven uit het gebied rond de aanslag.

Twitter avatar TravelGov Travel - State Dept After shooting in #Ankara, due to the ongoing police activity, recommended to avoid the area at least until Tuesday morning, Dec 20.

Adviseur van Gülen ontkent verband

Een adviseur van Gülen ontkent dat er een verband is tussen de Gülen-beweging en de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije. Dat meldt persbureau Reuters. De adviseur noemt de beweringen van de Turkse veiligheidsdiensten "lachwekkend" en zegt dat het een poging is om de zwakke beveiliging te maskeren. Volgens de adviseur veroordeelt Gülen de aanslag.

Poetin noemt aanslag provocatie

De Russische president Poetin heeft in een toespraak gezegd de aanslag te zien als een provocatie. Hij zei dat de aanslag is bedoeld om de relatie tussen Rusland en Turkije en het vredesproces in Syrië te verpesten. Volgens de president hebben Russische onderzoekers een strafzaak geopend en zullen ze naar Turkije afreizen. Hij wil weten wie de opdracht tot de aanslag heeft gegeven. De strijd tegen het terrorisme zal verder worden opgevoerd, zei Poetin. "De bandieten zullen het verschil voelen".

Verder heeft Poetin aangegeven dat hij van Turkije een garantie wil dat Russische diplomaten veilig zijn. Ook heeft hij gevraagd om de beveiliging van Russische ambassades wereldwijd op te schroeven.

Turkije vermoedt verband met Gülen-beweging

De Turkse autoriteiten hebben zojuist laten weten "zeer sterke signalen" te hebben dat er een verband is tussen de schutter en de Gülen-beweging in de Verenigde Staten. Volgens een beveiligingsfunctionaris richt het onderzoek zich op de relatie van de schutter met de Gülen-beweging.

President Erdogan heeft zojuist volgens persbureau Reuters een toespraak gehouden. Hierin veroordeelde hij de aanslag en noemde hij het een "provocatie gericht op het beschadigen van de relatie met Rusland". Hij zou hebben gezegd: "We zien deze aanslag als een aanslag op het Turkse volk en de Turkse staat."

In een telefoongesprek met Poetin zouden de twee presidenten hebben afgesproken om samen te vechten tegen terrorisme. Beide landen zien de aanslag als een provocatie. Volgens Erdogan is de relatie met Rusland belangrijk voor Turkije en de regio. De evacuatie van Aleppo zou bewijs zijn van de solidariteit tussen de twee landen. Erdogan zou hebben gezegd: "Diegenen die onze relatie met Rusland schade willen toebrengen, jullie zullen hierin niet slagen."

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde de ambassadeur verder een "goede man" en een "goede diplomaat".

Verbod op verslaggeving

De Turkse autoriteiten hebben media tijdelijk verboden om verslag te doen van de aanslag op de Russische ambassadeur. Het tijdelijke verbod geldt voor iedereen die verslag doet, beelden verspreidt of commentaar levert van de aanslag die niet voor de officiële autoriteiten werkt.

Schutter was politieagent

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, heeft volgens persbureau Reuters bevestigd dat de schutter bij de oproerpolitie in Ankara werkte. De aanslag noemde hij "zeer bedroevend" en zei dat het net op het moment komt dat Rusland en Turkije hun relatie hebben verbeterd. Hij vertelde verder dat de drie andere gewonden buiten levensgevaar zijn. Eén van hen zou al uit het ziekenhuis ontslagen zijn.

Koenders veroordeelt de aanslag

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanslag op de Russische ambassadeur via Twitter en noemt het 'verachtelijk'.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders:Veroordeel verachtelijke aanslag op Russische ambassadeur Ankara in meest sterke bewoordingen. In gedachten bij zijn nabestaanden.

Amerika adviseert mensen uit de buurt te blijven

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou in een verklaring hebben gezegd dat de Verenigde Staten klaarstaan om Turkije en Rusland te ondersteunen in het onderzoek naar de aanslag. Dat meldt Reuters. Het ministerie adviseert mensen verder om uit de buurt van de ambassades in Ankara te blijven tot er meer duidelijkheid is.

Twitter avatar TravelGov Travel - State Dept Ankara, #Turkey - Reports of shooting of Russian Ambassador in gallery near US Embassy. US cits: avoid Embassy area until further notice.
Twitter avatar StateDept Department of State .@statedeptspox: U.S. condemns assassination of #Russia's Ambassador to #Turkey https://t.co/a2IrnCpWYk

Ook de Russische autoriteiten roepen Russen in Turkije op om drukke plaatsen te vermijden.

'Aanslag werpt geen schaduw over relatie met Rusland'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft volgens Reuters gezegd dat de aanslag op de Russische ambassadeur Karlov "geen schaduw" werpt op de vriendschapsrelatie tussen Turkije en Rusland. Hij veroordeelde de aanslag en noemde het een 'lage terroristische' daad.

Beelden van momenten rond de aanslag

De Russische ambassadeur tijdens de speech vlak voordat hij wordt doodgeschoten. Links in het beeld lijkt de schutter te zien te zijn. Foto: Burhan Ozbilici / AP

Omstanders in de gallerie na de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara. Foto: AP

Turkse politieagenten bewaken het gebied vlakbij de gallerie waar de aanslag op de Russische ambassadeur werd gepleegd. Foto: AP

Telefonisch contact

De Turkse president Erdogan heeft inmiddels telefonisch contact gehad met de Russische president Poetin over de aanslag op de Russische ambassadeur. Dat meldt persbureau Reuters op basis van CNN Turkije. Het is nog niet bekend wat de twee presidenten hebben besproken.

Filmpje: schutter na aanslag

Op dit filmpje is de schutter te zien vlak nadat hij Karlov heeft neergeschoten. Hij riep meerdere keren "Allahu Akbar".

Fotograaf persbureau AP was aanwezig

Een fotograaf van persbureau AP was aanwezig op het moment dat Karlov werd doodgeschoten en was dus getuige van de aanslag.

Overleg tussen Rusland, Turkije en Iran

De geplande gesprekken tussen Rusland, Turkije en Iran gaan dinsdag gewoon door, meldt een Russische parlementariër volgens Reuters.

Veroordelen

De Verenigde Staten “veroordelen deze daad van geweld, ongeacht de bron”, aldus een vertegenwoordiger van het land. Ook een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties veroordeelde de aanval.

Twitter avatar USEmbassyTurkey US Embassy Turkey Ambassador Bass: I condemn in the strongest terms the heinous attack on Ambassador Karlov tonight.

Verband met Aleppo

Naar alle waarschijnlijkheid houdt de aanslag verband met de val van Aleppo. In Turkije zitten zo’n drie miljoen Syrische vluchtelingen. Veel daarvan komen uit het noorden van Syrië en identificeren zich met de Syrische opstandelingen tegen Assad. Nu die verliezen lopen de emoties hoog op. De woede richt zich onder meer op Rusland, vanwege de militaire steun aan het Syrische regime. Afgelopen week werd gedemonstreerd voor het Russische consulaat in Istanbul en de Russische ambassade in Ankara. Turkije heeft in de oorlog in Syrië de oppositie tegen Assad gesteund.

De schutter is 'uitgeschakeld'

De schutter is volgens Turkse media ‘uitgeschakeld’. Het zou gaan om een 22-jarige politieagent, die op het moment van de aanslag buiten dienst was, aldus Reuters op basis van de Turkse veiligheidsdiensten.

De dader riep meerdere keren “Allahu Akbar” en schreeuwde terwijl hij schoot: “Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet!” Ook zou hij hebben gezegd: “Wij komen om in Syrië, jij moet hier sterven”.

De Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara is maandag doodgeschoten tijdens een toespraak op een foto-tentoonstelling die gesponsord werd door de ambassade. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de ambassadeur overleden, meldt persbureau AP. Een woordvoerder zegt de schietpartij te zien als ‘terroristische daad’. De aanslag is nog niet officieel opgeëist.